Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Afganca prepusteného z väzenia na Guantáname vítali doma ako hrdinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Harún bol jedným z dvoch afganských väzňov, ktorí zostávali na Guantáname - druhým je Muhammad Rahím, spresnil hovorca afganskej vlády Zabihulláh Mudžáhid.

Islamabad/Kábul 26. júna (TASR) - Afganec prepustený po 15 rokoch väznenia na americkej základni Guantánamo na Kube sa v sobotu vrátil domov, kde ho privítali ako hrdinu, informovala agentúra AFP.

Asadulláh Harún strávil v americkom väzenskom centre na Kube celé roky po tom, ako ho v roku 2006 zatkli, keď pracoval ako obchodník s medom, pričom sa pohyboval medzi Afganistanom a Pakistanom.

Washington ho však podozrieval z toho, že bol kuriérom napojeným na sieť al-Káida a že slúžil ako veliteľ militantnej skupiny Hizb-e-Islámí.

Podobne ako väčšina zadržiavaných na Guantáname ani Harún nebol nikdy formálne obvinený a jeho právnici v priebehu rokov podali mnoho sťažností s cieľom dosiahnuť jeho prepustenie.

Harúnova rodina, ktorá počas sovietskej invázie do Afganistanu v roku 1979 utiekla do Pakistanu, priznala, že bol členom Hizb-e-Islámí - ako mnohí v ich utečeneckom tábore. Uviedla však, že nemal žiadne spojenie s al-Káidou.

Harúnovo prepustenie je dôsledkom "priamej a pozitívnej" interakcie medzi Talibanom a Washingtonom, uviedol vo vyhlásení hovorca afganskej vlády Zabihulláh Mudžáhid.

Spresnil, že Harún bol jedným z dvoch afganských väzňov, ktorí zostávali na Guantáname - druhým je Muhammad Rahím, ktorého americká Ústredná spravodajská služba (CIA) obvinila z toho, že bol blízkym spolupracovníkom zakladateľa al-Káidy Usámu bin Ládina.

Hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že vláda "dúfa", že aj Rahím bude čoskoro prepustený.