Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Afganistane si údajne vyžiadalo najmenej 1000 obetí

Na snímke zo štátnej tlačovej agentúry Bachtár Afganci sa pozerajú na škody spôsobené zemetrasením v afganskej provincii Paktíká na východe Afganistanu 22. júna 2022. Foto: TASR/AP

Európske stredomorské seizmologické centrum spresnilo, že otrasy boli citeľné približne 500 kilometrov od epicentra.

Kábul 22. júna (TASR) - Na najmenej 1000 mŕtvych a 1500 zranených stúpla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na stredu zasiahlo odľahlý horský región vo východnom Afganistane. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganské štátne médiá. Miestne úrady varovali, že bilancia obetí ešte zrejme nie je konečná.

V postihnutých oblastiach sa začali záchranné a pátracie práce, ktoré však komplikuje skutočnosť, že niektoré zasiahnuté lokality sú na odľahlých a ťažko prístupných miestach. Záchranári, ktorých úsilie sťažuje aj dážď, sa snažia do takýchto lokalít dostať na vrtuľníkoch.

Ako informovala agentúra AFP, zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo provincie Paktíká a Chóst, ktoré sa nachádzajú na východe Afganistanu, v blízkosti jeho hraníc s Pakistanom. Salahuddín Ajubí, predstaviteľ afganského ministerstva vnútra, podľa NBC News sumarizoval, že provincia Paktíká pri otrasoch "veľmi utrpela", zatiaľ čo v provincii Chóst zahynulo asi 25 ľudí a približne 90 bolo zranených.

Otrasy takejto intenzity môžu spôsobiť veľké škody v oblastiach, v ktorých je nízka kvalita stavieb a ktoré sú náchylné na zosuvy pôdy. K ničivému účinku podľa expertov prispela aj skutočnosť, že zemetrasenie s epicentrom pri východoafganskom meste Chóst vzniklo v pomerne malej, len desaťkilometrovej hĺbke.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V Pakistane neboli zatiaľ hlásené ani materiálne škody, ani úmrtia, dodal Reuters.

Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) spresnilo, že otrasy boli citeľné približne 500 kilometrov od epicentra. Ide o oblasť, v ktorej žije približne 119 miliónov ľudí a zahŕňa územie Pakistanu, Afganistanu a Indie. Otrasy evidovali aj obyvatelia afganského hlavného mesta Kábul, ako aj v pakistanskej metropole Islamabad.

Taliban žiada po silnom zemetrasení o pomoc


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ tlačovej agentúry Bachtár, Abdal Wahíd Rajján, na Twitteri napísal, že na území Paktíky bolo zničených 90 domov. Podľa neho sa predpokladá, že pod troskami sú uväznené desiatky ľudí.

AP upozornila, že k tomuto prírodnému nešťastiu došlo v období, keď medzinárodné spoločenstvo v podstate prenechalo Afganistan svojmu osudu po tom, ako sa vlády v tejto stredoázijskej krajine vlani v auguste – po chaotickom odsune amerických jednotiek – zmocnilo fundamentalistické hnutie Taliban. Táto situácia pravdepodobne skomplikuje akékoľvek úsilie o pomoc Afganistanu s 38 miliónmi obyvateľov.

V reakcii na prevzatie moci Talibanom mnohé vlády uvalili sankcie na afganský bankový sektor a obmedzili rozvojovú pomoc vo výške miliárd dolárov. V humanitárnej pomoci sa však pokračovalo a v krajine pôsobia medzinárodné agentúry, ako napríklad OSN.

Hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že by uvítali pomoc od akejkoľvek medzinárodnej organizácie.

"Silné zemetrasenie otriaslo štyrmi okresmi provincie Paktíká, zabilo a zranilo stovky našich krajanov a zničilo desiatky domov," tweetoval zástupca hovorcu vlády Talibanu Bilál Karimí. Zároveň vyzval "všetky humanitárne organizácie, aby do oblasti okamžite vyslali tímy a zabránili tak ďalšej katastrofe". Bilál Karímí zároveň pre spravodajskú televíziu NBC News uviedol, že "situácia je dosť kritická. Stovky domov sa zrútili. Očakávame veľké ľudské straty a vážne škody na infraštruktúre".

Informoval, že v postihnutých oblastiach sa začali záchranné práce, pričom upozornil, že niektoré lokality sú na odľahlých a ťažko prístupných miestach. Vyzval medzinárodné a dobročinné organizácie, aby Afganistanu poskytli humanitárnu pomoc. Koordinátor OSN v Afganistane Ramiz Alakbarov medzičasom vo svojom tvíte informoval, že "pomoc je už na ceste".

Ilustračná snímka.
Foto: TASR / AP

Podľa agentúry DPA bolo otrasy cítiť v susednom Pakistane vrátane hlavného mesta Islamabad a dokonca aj v meste Láhaur na východe krajiny.

Na niektorých miestach v dôsledku otrasov vypukla panika, ale nateraz neboli hlásené žiadne škody ani obete.

Miestne pohotovostné služby a agentúra pre riešenie následkov katastrof sa snaží získať prístup do zemetrasením postihnutej odľahlej horskej oblasti, dodala DPA.

Hornatý Afganistan a okolitý región, kde sa indická tektonická doska stretáva s euroázijskou, býva dejiskom ničivých zemetrasení – pri jednom z nich v roku 2015 zahynulo v Afganistane a susednom severnom Pakistane viac ako 200 ľudí.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu zemetrasení v Afganistane s obeťami na životoch:


3. februára 1998 - Zemetrasenie na severe Afganistanu si vyžiadalo viac ako 6000 obetí, ďalších 30.000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou.



30. mája 1998 - Silné zemetrasenie v oblasti Tahár pripravilo o život vyše 5000 ľudí. Najmenej 60 dedín sa ocitlo v troskách a desaťtisíce ľudí ostali bez prístrešia.



11. februára 1999 – Viac ako 60 ľudí prišlo o život pri zemetrasení, ktoré zasiahlo Afganistan a severnú časť Pakistanu.



25. marca 2002 - Najmenej 1500 mŕtvych si vyžiadala séria zemetrasení na severe krajiny. Zničených bolo 10.000 domov, vyše 3000 ľudí bolo zranených a 30.000 evakuovaných.



12. apríla 2002 – Zemetrasenie na severovýchode Afganistanu si vyžiadalo viac ako 30 obetí a približne 100 zranených.



8. októbra 2005 – Pri ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo oblasť Pakistanu, Indie a Afganistanu prišlo o život 73.276 ľudí. Otrasy zeme si vyžiadali aj rozsiahle materiálne škody a zničili množstvo prírodných oblastí v severozápadnej pohraničnej provincii pakistanského Kašmíru.



23. októbra 2005 - V Afganistane neďaleko hraníc s Pakistanom pripravilo zemetrasenie o život päť ľudí. K zemetraseniu došlo v provincii Paktíká.



19. apríla 2010 - Najmenej sedem ľudí zahynulo pri zemetrasení, ktoré zasiahlo hornatú severnú oblasť Afganistanu. Postihnutá oblasť sa nachádza medzi Kábulom a severoafganským mestom Mazáre Šaríf.



11. júna 2012 - Takmer 90 ľudí zahynulo pri zemetrasení a následnom zosuve pôdy, ktoré pochovali viac ako 25 domov v oblasti pohoria Hindúkuš. Otrasy bolo cítiť aj v afganskom hlavnom meste Kábul.



12. apríla 2014 - Najmenej štyria ľudia prišli o život a 100 domov bolo poškodených pri zemetrasení, ktoré zasiahlo dve dediny v provincii Tachár na severovýchode krajiny.



26. októbra 2015 - Oblasť pohoria Hindúkuš zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 398 obetí – 279 v Pakistane, 115 v Afganistane a štyria ľudia zahynuli v Indii.