Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bomba na ceste zasiahla v Afganistane vládny autobus

Bezpečnostný pracovník prehľadáva minibus po výbuchu bomby v Kábule 18. marca 2021. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za výbuch sa bezprostredne neprihlásila nijaká extrémistická skupina.

Kábul 18. marca (TASR) - Najmenej štyria ľudia prišli o život a ďalších deväť utrpelo vo štvrtok zranenia pri výbuchu bomby nastraženej v afganskom hlavnom meste Kábul na okraji vozovky. Obeťami boli pasažieri autobusu, ktorý si na prepravu svojich zamestnancov prenajalo afganské ministerstvo pre komunikáciu a informačné technológie. S odvolaním s na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra Reuters.

K zodpovednosti za výbuch sa bezprostredne neprihlásila nijaká extrémistická skupina. Afganská vláda však z obdobných útokov na vládnych zamestnancov, občianskych aktivistov či novinárov, ku ktorým došlo v ostatnom čase, obviňuje militantov z hnutia Taliban, pričom samotné hnutie svoju zodpovednosť za incidenty popiera.

K najnovšiemu útoku, ktorého terčom sa stal vládny autobus, došlo v deň, keď sa predstavitelia afganskej vlády stretávajú v Moskve so zástupcami Talibanu a krajín ako USA a Rusko na tzv. mierovej konferencii o Afganistane.

Afganské ministerstvo obrany okrem toho vo štvrtok informovalo, že pri páde armádneho vrtuľníka zahynulo v stredu večer deväť ľudí. K nehode došlo v provincii Vardak v strednej časti krajiny, pričom podľa dvoch nemenovaných zdrojov agentúry Reuters zasiahla vrtuľník krátko po vzlete raketa.

Ani k zodpovednosti za tento incident sa neprihlásila nijaká militantná skupina. Ministerstvo obrany informovalo, že prípad vyšetruje. Zdroj z afganského letectva uviedol, že vrtuľník bol na tzv. zásobovacej misii, pričom prepravoval telo zosnulého vojaka, ako aj ranených príslušníkov afganskej armády.