Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po výbuchu v mešite hlásia najmenej 32 obetí a 53 zranených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Militantné hnutie Taliban po prevzatí vlády v Afganistane prisľúbilo, že zaistí ochranu šiitskej menšiny, ktorá počas predošlej talibanskej vlády v 90. rokoch 20. storočia čelila prenasledovaniu.

Kábul 15. októbra (TASR) – Na najmenej 32 mŕtvych a 53 zranených sa zvýšila bilancia bombového útoku, ku ktorému došlo počas piatkových modlitieb v šiitskej mešite v juhoafganskom meste Kandahár. Agentúre AFP to potvrdil hovorca miestnej nemocnice.

„Zatiaľ bolo do našej nemocnice prevezených 32 tiel a 53 zranených," povedal hovorca. Na účte mešity na Facebooku sa objavili výzvy na darovanie krvi pre zranených. Na sociálnych sieťach boli zverejnené fotografie mŕtvych ľudí ležiacich na zemi, ktorých autenticita sa nedala bezprostredne overiť.

Očitý svedok pre AFP povedal, že počul tri výbuchy - pri hlavnom vchode do mešity, v jej južnej časti a na mieste, kde sa veriaci umývajú. Podľa novinára z AFP bola budova v čase výbuchu plná. Po explózii údajne dorazilo na miesto najmenej 15 záchraniek.

K výbuchu došlo k mešite Fátimíja, ktorá je najväčšou mešitou menšinových šiitov v provincii Kandahár.

Agentúra AP sa telefonicky spojila s jedným zo svedkov výbuchu, podľa ktorého na mešitu zaútočili štyria samovražední útočníci. Dvaja z nich údajne odpálili bombu pri bezpečnostnej bráne mešity, čím ďalším dvom umožnili vniknúť priamo do vnútra budovy. Podľa jeho slov sa tam na piatkových modlitbách pravidelne zúčastňuje približne 500 ľudí.

„So zármutkom sme sa dozvedeli správu, že v šiitskej mešite v meste Kandahár došlo k výbuchu, kde boli zabití a zranení mnohí naši krajania," napísal na Twitteri hovorca afganského ministerstva vnútra riadeného Talibanom. „Špeciálne sily Islamského emirátu (Afganistan) prišli na miesto, aby určili charakter tejto udalosti a postavili páchateľov pred spravodlivosť," dodal.

Príčina útoku nebola bezprostredne známa. Krvavý incident sa odohral týždeň po samovražednom útoku v meste Kundúz na severe Afganistanu, ktorý si vyžiadal približne 50 životov a najmenej 140 zranených. Prihlásila sa k nemu džihádistická organizácia Islamský štát-Chorásán (IS-K).

Militantné hnutie Taliban po prevzatí vlády v Afganistane prisľúbilo, že zaistí ochranu šiitskej menšiny, ktorá počas predošlej talibanskej vlády v 90. rokoch 20. storočia čelila prenasledovaniu. Na afganských šiitov opakovane útočia sunnitskí radikáli z IS a iných skupín.