Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na kábulských svadbách znie hudba aj za vlády Talibanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dokonca aj pred nedávnym nástupom Talibanu k moci sa svadobné hostiny konali oddelene – muži a ženy oslavovali v rôznych priestoroch.

Kábul 31. augusta (TASR) – Radikálne hnutie Taliban po náhlom prevzatí moci v Afganistane počas sťahovania amerických vojakov v polovici augusta nezaviedlo žiadne obmedzenia hudby, napísala v utorok tlačová agentúra AP.

Spravodajca agentúry informoval, že v jednej z luxusných svadobných sál v Kábule bola v utorok napoludnie v plnom prúde svadobná oslava a zvnútra sa ozývala afganská tanečná hudba.

Podľa prevádzkara sály Šádába Azímího (26) sa od obsadenia Kábulu Talibanom pred dvoma týždňami konalo najmenej sedem svadobných hostín. Z obáv o bezpečnosť sa však presunuli z večerných do denných hodín.

Taliban počas svojej predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 - 2001 zakázal väčšinu hudby s výnimkou náboženských islamských piesní. Teraz Taliban neoznámil zákaz živej hudby, povedal Azímí. Speváci vystupujúci na svadbách však sami rušia účinkovanie zo strachu, že porušia prípadné nové obmedzenia Talibanu. Na najnovších svadbách tak mladomanželia púšťajú nahratú hudbu.

Podľa prevádzkara zaznamenali v tomto druhu podnikania za posledné dva týždne pokles o 80 percent.

Prevádzkar tiež povedal, že hliadky Talibanu sa niekoľkokrát denne ohlásia a pýtajú sa ho, či nepotrebuje pomôcť so zaistením bezpečnosti, ale nepôsobia výhražne. A na rozdiel od bezpečnostných síl doterajšej vlády Taliban nežiada úplatky, dodal Azímí.

„Bývalí predstavitelia vrátane policajtov od nás žiadali peniaze a museli sme hostiť ich priateľov, keď prišli na obed alebo na večeru," vyhlásil prevádzkar.

Ako píše AP, dokonca aj pred nedávnym nástupom Talibanu k moci sa svadobné hostiny konali oddelene – muži a ženy oslavovali v rôznych priestoroch.