Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Najmenej 23 civilistov zahynulo pri útoku na afganské trhovisko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z útoku na trhovisko, kde sa každý týždeň stretávajú stovky dedinčanov z niekoľkých okresov a predávajú dobytok, sa navzájom obvinili bojujúce strany.

Kábul 29. júna (TASR) – Najmenej 23 civilistov vrátane detí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri útoku na dobytčí trh, ku ktorému došlo dnes v afganskej provincii Helmand. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na predstaviteľov afganskej vlády a militantného hnutia Taliban.

Z útoku na trhovisko, kde sa každý týždeň stretávajú stovky dedinčanov z niekoľkých okresov a predávajú dobytok, sa navzájom obvinili bojujúce strany.

Podľa hovorcu guvernéra provincie Helmand odpálili militanti z Talibanu bombu v aute a potom na civilistov strieľali z mínometu. Dodal, že medzi obeťami sú aj deti.

Predstavitelia militantného hnutia obvinili z masakry afganskú armádu a tvrdia, že pri útoku použila mínomety.

Taliban koncom mája, počas moslimského sviatku íd al-fitr, vyhlásil trojdňové prímerie a násilie v krajine výrazne kleslo. Boje a útoky sa však krátko nato obnovili a podľa afganskej vlády sa za uplynulé týždne zintenzívnili.

Väčšina útokov Talibanu je zameraná na afganské bezpečnostné sily, hoci polícia pravidelne nahlasuje prípady, keď pri výbuchoch náloží nastražených pri ceste zomierajú aj civilisti.

Taliban a afganská vláda sa momentálne pripravujú na začatie dlho očakávaných mierových rokovaní, ktoré by mohli ukončiť už 19 rokov trvajúcu vojnu v krajine.