Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Najmenej desať civilistov sa zranilo pri raketovom útoku v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku došlo po tom, ako sa afganský prezident Ašraf Ghaní zúčastnil v prezidentskom paláci na ceremónii pre príležitosti dňa nezávislosti.

Kábul 18. augusta (TASR) – Najmenej desať civilistov vrátane štyroch detí a jednej ženy utrpelo zranenia v utorok, keď afganské hlavné mesto Kábul zasiahlo 14 rakiet vypálených z dvoch vozidiel. Informoval o tom hovorca afganského ministra vnútra Tárik Árjan, píše agentúra AFP.

„Väčšina rakiet zasiahla domy civilistov v Kábule," spresnil hovorca. Dodal, že zadržaní boli dvaja podozriví.

Niekoľko rakiet zasiahlo aj oblasť, kde sídlia viaceré diplomatické zastúpenia, napísala agentúra Reuters s tým, že pracovníci zahraničných ambasád sa ukryli v bezpečných priestoroch.

Očití svedkovia útoku pre Reuters uviedli, že v oblasti tzv. zelenej zóny, kde sídlia zahraničné veľvyslanectvá vrátane zastúpenia Severoatlantickej aliancie, spadli najmenej štyri rakety.

Kto je za útokom, nebolo spočiatku známe, a zatiaľ neboli hlásené obete na životoch. Predstaviteľ afganských bezpečnostných zložiek povedal, že ich jednotky pracujú na tom, aby presne zistili, kam rakety dopadli a či spôsobili nejaké úmrtia.

Iný diplomatický zdroj zase dodal, že jedna z rakiet dopadla neďaleko mešity pred prísne stráženou diplomatickou zónou. Podľa niekoľkých svedkov spadli rakety aj neďaleko prezidentského paláca a ministerstva obrany, píše AFP.

K útoku došlo počas 101. výročia nezávislosti Afganistanu, v čase keď Spojené štáty z tejto krajiny sťahujú svojich vojakov a podporujú mierové rozhovory medzi afganskou vládou a hnutím Taliban s cieľom ukončiť už takmer 19 rokov trvajúcu vojnu. Hoci Afganistan nikdy nebol súčasťou britského impéria, plnú nezávislosť od britského vplyvu získal v auguste 1919.

K útoku došlo po tom, ako sa afganský prezident Ašraf Ghaní zúčastnil v prezidentskom paláci na ceremónii pre príležitosti dňa nezávislosti.