Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganistan opustili poslední českí vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na území Afganistanu zostala nasadená iba jednotka vojenskej polície, ktorá chráni zastupiteľské úrady a diplomatov.

Praha 30. júna (TASR) - Posledných 12 českých vojakov sa v nedeľu vrátilo z Afganistanu, kde pôsobili v rámci misie NATO. V stredu o tom informovala česká armáda.

Na území Afganistanu zostala nasadená iba jednotka vojenskej polície, ktorá chráni zastupiteľské úrady a diplomatov.

"Odviezli sme väčšinu vybavenia, na mieste ostali len drobnosti ako vybavenie budov, nábytok a ďalšie veci, ktoré sme odovzdali miestnym partnerom," uviedol podplukovník Michal Thon.

Portál Novinky.cz uvádza, že na aliančnej misii sa od roku 2002 zúčastnilo 11.500 českých vojakov, pričom niektorí z nich pôsobili v Afganistane aj opakovane. Slúžili tam vojaci z poľných nemocníc, strážnej ochrany, chemickej a biologickej ochrany, ale aj iní. V priebehu misie zahynulo 14 českých vojakov.

Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu odštartoval 1. mája a má byť dokončený do 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch z roku 2001. Prezident USA Joe Biden stiahnutie vojsk z Afganistanu avizoval v polovici apríla.

Českí politici sú však k odchodu vojakov z Afganistanu skeptickí. Kritizuje ho napríklad prezident Miloš Zeman, ale aj premiér Andrej Babiš (ANO), uvádzajú Novinky.cz.