Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet detských obetí zemetrasenia v Afganistane stúpol na 155

Afganskí dedinčania zbierajú veci spod trosiek zničeného domu po zemetrasení v afganskej provincii Khost na juhozápade Afganistanu 22. júna 2022. Foto: TASR/AP

Prírodná katastrofa je ďalšou ranou pre Afganistan, ktorý posledné desaťročia zažíval vojnu, hlad, chudobu a ekonomický krach.

Kábul 27. júna (TASR) - Počet detských obetí po ničivom zemetrasení z minulého týždňa na juhovýchode Afganistanu stúpol na najmenej 155, informovala v nedeľu Organizácia Spojených národov (OSN). Správu priniesla v pondelok agentúra AP.

Rozsah najtragickejšieho zemetrasenia za posledné dve desaťročia, aké zasiahlo túto chudobnú krajinu, je stále stredobodom pozornosti sveta.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že zranenia utrpelo ďalších 250 detí. Zemetrasenie malo magnitúdu 6 a zasiahlo horské dediny v provinciách Paktíká a Chóst neďaleko afganskej hranice s Pakistanom. Zrovnalo so zemou domy a vyvolalo zosuvy pôdy. Väčšina detí zahynula v ťažko zasiahnutom okrese Gaján v Paktíke, kde sa niekoľko dní po zemetrasení rozbieha život prakticky na troskách.

Vládcovia Afganistanu z militantného hnutia Taliban oznámili, že celkový počet zabitých pri zemetrasení predstavuje 1150 a stovky ďalších obyvateľov utrpeli zranenia. OSN oznámila o čosi nižší odhad - 770 mŕtvych, hoci svetová organizácia upozornila, že tento počet môže ešte stúpnuť.

Afganskí chlapci sedia pri ich zničenom dome po zemetrasení v afganskej provincii Khost na juhozápade Afganistanu 22. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Približne 65 detí sa v dôsledku zemetrasenia stalo sirotami alebo zostalo bez sprievodu dospelej osoby, dodal OCHA.

Prírodná katastrofa je ďalšou ranou pre Afganistan, ktorý posledné desaťročia zažíval vojnu, hlad, chudobu a ekonomický krach. Je tiež skúškou pre schopnosti fundamentalistického Talibanu riadiť krajinu a aj ochoty medzinárodného spoločenstva pomôcť, konštatuje AP.

Taliban si je vedomý svojich obmedzených možností a tak požiadal o zahraničnú pomoc. USA i množstvo humanitárnych organizácií ihneď začali konať a do odľahlých afganských provincií už prúdia konvoje s pomocou.

Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok oznámil, že pracuje na spájaní detí s ich rodinami, ktorým sa stratili v chaose počas zemetrasenia. Takisto zriadil kliniky, kde poskytujú psychologickú podporu deťom v zemetrasením postihnutom okrese Gaján.