Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch Talibanu zomrelo najmenej 15 policajtov a vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas prestrelky zahynulo podľa kancelárie miestneho guvernéra približne 22 bojovníkov Talibanu, kým 16 ďalších utrpelo zranenia.

Kábul 17. septembra (TASR) - Najmenej 15 príslušníkov afganských bezpečnostných síl zahynulo za posledných 24 hodín v troch afganských provinciách po tom, čo na ich pozície zaútočili militanti z hnutia Taliban. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Minimálne siedmi policajti prišli o život po tom, čo talibovia v pondelok nadránom v západoafganskej provincii Faráh zaútočili na ich kontrolné stanovište. Pre DPA to potvrdil člen provinčnej rady Faráhu Muhammad Núrzaj. Najmenej dvaja ďalší policajti utrpeli podľa neho zranenia a militanti z Talibanu sa zmocnili všetkých zbraní, ktoré sa na kontrolnom stanovišti nachádzali, a následne budovu podpálili.

Životy najmenej piatich afganských policajtov si v noci na pondelok miestneho času vyžiadal útok povstalcov na základňu v provincii Bádghís na severozápade Afganistanu. K prepadu došlo neďaleko provinčného hlavného mesta Kaláje Nau. Člen provinčnej rady Abdalláh Afzálí povedal, že počas prestrelky, ktorá nasledovala po prepade, utrpelo ďalších osem policajtov zranenia.

K incidentu došlo aj v stredoafganskej provincii Vardak, kde pri útoku militantov z Talibanu na kontrolné stanovište afganskej armády zahynuli traja vojaci.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa v posledných rokoch zhoršuje s tým, ako radikálny Taliban silnie. Americké zdroje odhadujú, že islamistickí fundamentalisti z tohto hnutia kontrolujú momentálne zhruba 13 percent územia krajiny a aktívni sú až na približne 70 percentách jej územia.