Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nový afganský minister vnútra nebude brániť OSN v poskytovaní pomoci

Afganskí utečenci čakajú v hangári na americkej leteckej základni v nemeckom meste Ramstein 30. augusta 2021 pred ich odchodom, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí vrátane predstaviteľov vlády a humanitárnych pracovníkov od prevzatia vlády Talibanom opustili krajinu a väčšina hospodárskych činností sa zastavila.

Kábul 17. septembra (TASR) - Osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová vo štvrtok s novým afganským ministrom vnútra Sirádžaddínom Hakkáním hovorila o humanitárnej pomoci pre Afganistan, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu hnutia Taliban Suhajla Šáhína.

"Hakkání zdôraznil, že pracovníci OSN môžu svoju prácu vykonávať bez akejkoľvek prekážky a poskytovať obyvateľom Afganistanu nevyhnutnú pomoc," uviedol Šáhín na Twitteri.

Lyonsová podľa vyhlásenia Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) zdôraznila, že pracovníci OSN a humanitárni pracovníci v Afganistane musia byť schopní vykonávať svoju prácu bez "prekážok a zastrašovania" s cieľom poskytovať nevyhnutnú pomoc obyvateľom krajiny.

Afganistan už dlhšiu dobu sužuje chudoba a sucho, píše Reuters. Situácia sa však zhoršila v auguste, keď moc v krajine prevzalo hnutie Taliban.

Desaťtisíce ľudí vrátane predstaviteľov vlády a humanitárnych pracovníkov odvtedy opustili krajinu a väčšina hospodárskych činností sa zastavila.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby sa zapojilo do rokovaní s islamistickým hnutím Taliban v záujme vyhnúť sa totálnemu kolapsu afganskej ekonomiky.