Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Afganistan prepustí väznených predstaviteľov Talibanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prepustiť troch väznených členov Talibanu bolo podľa afganského prezidenta veľmi ťažké ale nevyhnutné.

Kábul 12. novembra (TASR) - Z afganského väzenia prepustia troch vysokopostavených členov militantného hnutia Taliban. Budú vymenení za dvoch zajatcov z USA a Austrálie, ktorých povstalci uniesli v roku 2016.

Oznámil to v utorok afganský prezident Ašraf Ghaní, ktorého citovala agentúra AFP.

"Rozhodli sme sa podmienečne prepustiť troch väzňov z Talibanu, ktorí... sa istý čas nachádzali vo väzbe afganskej vlády vo väznici Bagrám," povedal Ghaní na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci v Kábule.

Rozhodnutie prepustiť troch väznených členov Talibanu bolo podľa afganského prezidenta "veľmi ťažké" ale "nevyhnutné". Jedným z nich je Anás Hakkání - mladší brat šéfa tzv. Hakkáního siete Sirádžuddína Hakkáního.

Ghaní nekonkretizoval kde a kedy budú prepustení dvaja zadržiavaní občania západných krajín: Austrálčan Timothy Weeks a Američan Kevin King. U oboch mužov došlo podľa neho k zhoršeniu zdravotného stavu.

Oboch týchto profesorov Americkej univerzity v Afganistane (AUAF) uniesli v auguste 2016 v Kábule ozbrojenci vo vojenských uniformách.

Ghaní vyjadril nádej, že by výmena zajatcov mohla "vydláždiť cestu" k začatiu neoficiálnych priamych rokovaní medzi afganskou vládou a hnutím Taliban, ktoré takéto rozhovory dlhodobo odmietalo.