Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Ghaní prisľúbil urýchliť prepúšťanie členov Talibanu

Na archívnej snímke afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Výmena väzňov je vnímané ako krok k budovaniu dôvery pred dlho očakávanými mierovými rozhovormi medzi Talibanom a vládou v Kábule.

Kábul 24. mája (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní prisľúbil v nedeľu urýchlenie prepúšťania väzňov z radov Talibanu po tom, ako privítal prekvapivú ponuku tohto militantného hnutia na trojdňové prímerie počas moslimského sviatku íd al-fitr.

"Ako zodpovedná vláda podnikáme ďalší krok vpred. Oznamujem, že zrýchlim prepúšťanie väzňov z Talibanu," povedal Ghaní v príhovore k občanom pri príležitosti sviatku, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán.

Vyzval tiež militantov, aby pokračovali v prepúšťaní príslušníkov afganských bezpečnostných síl, ktorých zadržiavajú.

Taliban a USA vo februári po mesiacoch rokovaní podpísali historickú dohodu, ktorá stanovuje, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

Táto dohoda stanovuje, že afganská vláda by mala prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci 1000 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl.

Výmena väzňov je vnímané ako krok k budovaniu dôvery pred dlho očakávanými mierovými rozhovormi medzi Talibanom a vládou v Kábule. Tá zatiaľ pustila na slobodu okolo 1000 členov hnutia, ktoré zasa prepustilo približne 300 príslušníkov afganských síl.

Od vojenského zásahu USA v Afganistane v roku 2001 sa boje v krajine zastavili dosiaľ len jediný raz, a to na základe trojdňového prímeria medzi Talibanom a Kábulom, vyhláseného tiež pri príležitosti sviatku íd al-fitr v roku 2018. Vtedajšie prímerie inicioval Ghaní.