Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Preprava volebných lístkov na somároch do Kábulu potrvá aj týždeň

členovia volebnej komisie prinášajú hlasovacie lístky do volebnej miestností v Džalalabáde pred začiatkom celoštátnych prezidentských volieb 4. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Z volieb vzíde nástupca súčasného prezidenta Hámida Karzaja, ktorý je v úrade už 12 rokov. Vystrieda ho jeden z ôsmich kandidátov.

Kábul 6. apríla (TASR) - Po predbežnom sčítaní hlasov zo sobotných prezidentských volieb vo volebných okrskoch boli dnes hlasovacie urny z 34 afganských provincií prevezené do hlavného mesta Kábul. Podľa agentúry DPA to oznámil hovorca volebnej komisie Mohammad Núr.

"Predbežné sčítavanie hlasov vo volebných miestnostiach sa začalo v sobotu. Proces druhého spočítavania sa začne dnes," uviedol hovorca. "Sčítame hlasy z najbližších volebných okrskov a budeme v zratúvaní pokračovať priebežne, ako k nám budú prichádzať ďalšie."

Hlasovacie lístky z odľahlých horských oblastí sa však prevážajú na muliciach a somároch, a preto ich cesta do afganskej metropoly môže trvať aj niekoľko dní.

"Istý čas to potrvá, tak do týždňa, kým prídu hlasovacie lístky zo zapadnutejších kútov, kde nie sú vybudované vozovky a chodníčky sú ešte stále zapadnuté snehom," priblížil Núr.

Vysvetlil, že odovzdané hlasy sa z dedín zoberú do hlavných miest jednotlivých provincií a odtiaľ prevezú do Kábulu "bez toho, aby sa v provinčných metropolách spočítavali".

Afganský policajt prechádza okolo člena volebnej komisie, ktorý pripravuje hlasovacie lístky na prepravu do Kábulu.
Foto: TASR/AP
Napriek tomu sa čiastkové výsledky prezidentských volieb v Afganistane, ako píšu svetové tlačové agentúry, očakávajú už v priebehu dnešného dňa. Z volieb vzíde nástupca súčasného prezidenta Hámida Karzaja, ktorý je v úrade už 12 rokov. Vystrieda ho jeden z ôsmich kandidátov.

Medzinárodné spoločenstvo pochválilo priebeh prezidentských volieb

Medzinárodné spoločenstvo všeobecne pochválilo Afganistan za usporiadanie celoštátnych volieb, ktoré napriek sťažnostiam ohľadne nedostatku hlasovacích lístkov a správam o podvodoch mali vysokú voličskú účasť, píše vo svojom komentári americká tlačová agentúra AP.

Milióny Afgancov nedbali na hrozby Talibanu a prišli v sobotu do mešít a škôl, ktoré slúžili ako volebné miestnosti, aby si zvolili nového prezidenta a členov provinčných rád.

Prezident Hámid Karzaj z úradu odchádza, pretože ústava mu už tretie volebné obdobie nepovoľuje: vo funkcii najvyššieho predstaviteľa štátu je od pádu vlády Talibanu v roku 2001.

Urny s vhodenými hlasovacími lístkami boli naložené do nákladných áut, ale aj na mulice a somáre a prevezené na pracoviská nezávislých volebných komisií, kde sa hlasy spočítavajú.


Pod autom prevážajúcim urny s lístkami explodovala nastražená mína

Život jedného policajného dôstojníka a dvoch členov volebnej komisie si dnes na severe Afganistanu vyžiadal výbuch nastraženej míny, ktorá explodovala pod autom prevážajúcim urny s hlasovacími lístkami.

Incident sa odohral v severoafganskom okrese Chánabád. Auto smerovalo do mesta Kunduz, kde volební komisári mali odovzdať urny s hlasovacími lístkami zo sobotňajších prezidentských volieb.

Vedúci volebnej komisie v provincii Mir Hamza Ahmadzáí uviedol, že osem urien s hlasovacími lístkami bolo pri výbuchu úplne zničených.

Fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré má v Afganistane stále veľmi silnú pozíciu, pred voľbami avizovalo, že sa ich bude snažiť zmariť teroristickými útokmi, vraždami, či zastrašovaním voličov. Napriek tejto kampani bola účasť na prezidentských voľbách nečakane vysoká - voliť prišlo asi 58 percent zaregistrovaných voličov. Okrem toho sa bezpečnostným zložkám počas predvolebnej kampane podarilo zmariť niekoľko pripravovaných atentátov.