Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri útoku militantov z Talibanu zahynulo desať vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Karíha Júsufa Ahmádího prihlásil Taliban.

Kábul 28. decembra (TASR) – Najmenej desať príslušníkov afganských ozbrojených síl zahynulo pri útoku militantov z hnutia Taliban na vojenskú základňu, ku ktorému došlo včera v provincii Helmand na juhu Afganistanu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Karíha Júsufa Ahmádího prihlásil Taliban. Podľa hovorcu sa členovia hnutia pri prepade zmocnili aj zbraní a munície.

Piatkový útok na vojenskú základňu v provincii Helmand sa začal výbuchom pred kontrolným stanovišťom afganskej armády, po ktorom nasledovala niekoľko hodín trvajúca prestrelka, uviedol hovorca guvernéra provincie Helmand.

Taliban v súčasnosti ovláda prakticky polovicu územia Afganistanu a je najsilnejší od americkej invázie v roku 2001, pričom jeho príslušníci takmer denne útočia na afganské a americké vojenské ciele, ako aj na vládnych činiteľov.

K týmto útokom dochádza aj napriek tomu, že hnutie vedie s emisárom Spojených štátov amerických rokovania, ktorých cieľom je ukončiť 18 rokov trvajúci konflikt.