Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu v Kábule zahynulo niekoľko civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Explózia zasiahla okoloidúce auto, v ktorom sa nachádzalo osem pasažierov.

Kábul 14. júla (TASR) – Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej na ceste, ku ktorému došlo v utorok na východe afganskej metropoly Kábul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganské úrady.

Explózia zasiahla okoloidúce auto, v ktorom sa nachádzalo osem pasažierov, spresnil hovorca kábulskej polície a dodal, že incident sa vyšetruje.

Podľa miestneho starostu však výbušné zariadenie zabilo päť ľudí, vrátane 13-ročného chlapca, a zranilo 11 ďalších. Agentúra AP nedokázala počet obetí overiť.

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, avšak afganské úrady obvinili militantné hnutie Taliban tvrdiac, že nálož na cestnej komunikácii bola určená pre konvoj príslušníkov bezpečnostných síl.

Taliban v poslednom čase zintenzívnil útoky namierené na vládne jednotky aj napriek tomu, že medzi oboma bojujúcimi stranami má čoskoro začať mierové rokovanie o ukončení už 19 rokov trvajúcej vojny.

Taliban v pondelok zaútočil na sídlo tajnej služby na severe Afganistanu, kde zahynulo najmenej 11 ľudí a 63 utrpelo zranenia. Všetky obete boli príslušníkmi tajnej služby, avšak medzi zranenými sa nachádzali aj civilisti.