Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Afganistan spustil rozsiahlu kampaň na očkovanie proti detskej obrne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Talibanom riadené ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že kampaň potrvá štyri dni a bude prebiehať vo všetkých 34 provinciách.

Kábul 21. augusta (TASR) — V Afganistane v pondelok spustili rozsiahlu kampaň zameranú na očkovanie proti detskej obrne. Tamojšie úrady tak chcú pred týmto ochorením ochrániť 11 miliónov detí mladších ako päť rokov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Talibanom riadené ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že kampaň potrvá štyri dni a bude prebiehať vo všetkých 34 provinciách. Len na severe Afganistanu a v provincii Uruzgán kampaň začne o deň neskôr z technických dôvodov.

Podľa oficiálnych údajov bolo tento rok v Afganistane zaznamenaných najmenej päť prípadov nákazy tzv. divokým poliovírusom. Vlani to boli dva prípady.

Agentúra DPA pripomína že očkovacie kampane v Afganistane či Pakistane často narážajú na ťažkosťami v podobe rôznych konšpiračných teórií, napríklad o tom, že vakcinácia spôsobuje neplodnosť alebo že osoby, ktoré očkovanie vykonávajú, sú využívané na špionáž. Mnohí vakcinační pracovníci sa stali terčom útoku extrémistov.

Predtým, než Taliban v auguste 2021 opäť prevzal moc v celom Afganistane, zakázal podomovú vakcináciu v oblastiach, ktoré mal pod kontrolou. Neskôr sa Organizácia Spojených národov (OSN) s predstaviteľmi Talibanu dohodla na obnovení vakcinačného programu.