Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Taliban obsadil už deviatu provinčnú metropolu

Bojovníci Talibanu hliadkujú na kontrolnom stanovisku v meste Faráh provincie Faráh, juhozápadne od Kábulu 11. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Militanti sa teraz zameriavajú na Mazár-e Šaríf, najväčšie mesto na severe krajiny.

Kábul 11. augusta (TASR) – Islamistické hnutie Taliban obsadilo v stredu mesto Faizábád, metropolu provincie Badachšán, na severe Afganistanu. Ide už deviatu provinčnú metropolu, ktorú Taliban obsadil v priebehu necelého týždňa. S odvolaním sa na vyjadrenie člena tamojšej provinčnej rady o tom informovala agentúra AFP.

„Včera neskoro večer sa bezpečnostné sily, ktoré s Talibanom bojovali niekoľko dní, dostali pod intenzívny tlak. Taliban teraz mesto dobyl. Obe strany pritom utrpeli veľké straty," uviedol predstaviteľ provinčnej rady Zabihulláh Atik.

Taliban obsadil ešte v priebehu utorka mesto Faráh, správne centrum rovnomennej provincie na západe krajiny, aj mesto Pol-e Chumrí, metropolu afganskej provincie Baghlán. Od piatka tak už ovládol deväť z celkových 34 provinčných metropol v tejto krajine.

Bojovníci Talibanu kontrolujú na kontrolnom stanovisku v meste Faráh provincie Faráh, juhozápadne od Kábulu 11. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Hnutie Taliban obsadzuje provinčné metropoly v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú spustilo po tom, ako sa v máji z Afganistanu začali sťahovať zahraniční vojaci.

Militanti sa teraz zameriavajú na Mazár-e Šaríf, najväčšie mesto na severe krajiny. AFP uvádza, že vládne sily momentálne s talibmi bojujú aj v paštúnskych provinciách Kandahár a Helmand na juhu krajiny, kde je Taliban tradične silný.