Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Taliban zakázal mužom a ženám v Heráte jesť pri jednom stole

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Safiulláh - manažér reštaurácie, ktorý ako mnoho Afgancov vystupuje len pod jedným menom - potvrdil, že zmienené nariadenie od ministertva dostal.

Herát 12. mája (TASR) - Predstavitelia fundamentalistického hnutia Taliban v meste Herát na západe Afganistanu zakázali mužom a ženám spoločné stolovanie a návštevu parkov. TASR správu prevzala vo štvrtok od agentúry AFP, odvolávajúcej sa na tamojšieho úradníka.

Aj keď je Afganistan hlboko konzervatívnou patriarchálnou krajinou, je bežné, že muži a ženy jedia spolu v reštauráciách pri jednom stole – najmä v Heráte, ktorý je na afganské pomery dlhodobo považovaný za liberálny, priblížila AFP.

Predstaviteľ Talibanu na ministerstve pre šírenie cnosti a prevenciu nerestí v Heráte Riazulláh Sírat uviedol, že úrady "nariadili, aby muži a ženy sedeli v reštauráciách oddelene". Majitelia podnikov boli ústne varovaní, že toto pravidlo platí "aj pre manželov", dodal.

Safiulláh - manažér reštaurácie, ktorý ako mnoho Afgancov vystupuje len pod jedným menom - potvrdil, že zmienené nariadenie od ministertva dostal. Podľa jeho slov to má veľmi negatívny vplyv na podnikanie.

Sírat tiež uviedol, že jeho úrad vydal dekrét, podľa ktorého by muži a ženy mali verejné parky navštevovať iba v rôznych dňoch. "Povedali sme ženám, aby parky navštevovali vo štvrtok, piatok a sobotu. Ostatné dni sú určené pre mužov," dodal.

Ako pripomenula agentúra AFP, minulý týždeň úrady v Heráte nariadili inštruktorom autoškôl, aby prestali vydávať ženám vodičské preukazy.

Povstalci Talibanu sa dostali opäť k moci vlani v auguste. Tentoraz sľúbil miernejšie pravidlá než počas svojej predošlej vlády v rokoch 1996 až 2001, počas ktorej dochádzalo k porušovaniu ľudských práv.

Talibovia však čoraz viac obmedzujú práva Afgancov, najmä dievčat a žien, ktorým bolo zabránené vrátiť sa na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a minulý týždeň bolo vydané nariadenie, ktoré im ukladá povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé ženské telo.