Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganistan ukončil pátranie po ľuďoch, ktorí mohli prežiť zemetrasenie

Na snímke zo štátnej tlačovej agentúry Bachtár Afganci sa pozerajú na škody spôsobené zemetrasením v afganskej provincii Paktíká na východe Afganistanu 22. júna 2022. Foto: TASR/AP

Stredajšie zemetrasenie malo magnitúdu 5,9 a zasiahlo východoafganskú provinciu Paktíká, pričom najmä oblasť ležiacu asi 50 kilometrov juhozápadne od mesta Chóst.

Kábul 24. júna (TASR) - Afganské úrady ukončili pátranie po ľuďoch, ktorí prípadne mohli prežiť stredajšie silné zemetrasenie na východe Afganistanu. Prírodná katastrofa si vyžiadala životy viac ako 1000 ľudí.

Podľa piatkovej správy agentúry Reuters o tom informoval vysokopostavený predstaviteľ afganského vedenia, ktorý nespresnil, prečo bolo pátranie po preživších po približne 48 hodinách od zemetrasenia odvolané.

Reuters podotkol, že pri iných zemetraseniach boli preživší vytiahnutí z trosiek aj po podstatne dlhšom čase.

Stredajšie zemetrasenie malo magnitúdu 5,9 a zasiahlo východoafganskú provinciu Paktíká, pričom najmä oblasť ležiacu asi 50 kilometrov juhozápadne od mesta Chóst. Ide o regióny, ktoré už pred zemetrasením trpeli následkami silných dažďov, čo spôsobilo pády skál a zosuvy bahna. Tento fakt výrazne sťažil záchranné a vyslobodzovacie práce.

Podľa hovorcu afganského ministerstva pre mimoriadne situácie Muhammada Násima Hakkáního zranenia pri zemetrasení utrpelo približne 2000 ľudí. Čiastočne alebo úplne zničených bolo asi 10.000 domov. Záchranné práce a pátranie po preživších

Vo svojom vyjadrení pre Reuter Hakkání upozornil, že zásoby liekov a ďalšej nevyhnutnej pomoci pre zemetrasením postihnuté regióny sú nedostačujúce.

"Ministerstvo zdravotníctva nemá dostatok liekov, potrebujeme lekársku pomoc a ďalšie potreby, pretože je to veľká katastrofa," povedal.

Agentúra Reuters konštatovala, že záchranné operácie a riešenie humanitárnej krízy sú a ešte budú veľkou skúškou pre Taliban, ktorý prevzal moc po tom, ako sa medzinárodné sily pod vedením USA po 20 rokoch pôsobenia z Afganistanu stiahli. Krajina je odvtedy do značnej miery izolovaná a kvôli sankciám odrezaná od priamej medzinárodnej pomoci.

Pomoc Afganistanu vo štvrtok avizovali Japonsko, Južná Kórea, Taiwan a Spojené arabské emiráty. Kamióny s humanitárnou pomocou zo susedného Pakistanu už prekročili hranice, dodal Reuters.

India, ktorá má s Talibanom napäté vzťahy, uviedla, že dvoma lietadlami poslala 27 ton zásob, ktoré v Afganistane prevezmú medzinárodné humanitárne organizácie.

Humanitárnu pomoc za milión eur sa do Afganistanu rozhodla poslať aj Európska komisia. Vo štvrtok to v Bruseli oznámil komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Finančné prostriedky z fondov EÚ sa použijú na poskytovanie lekárskej starostlivosti, zásobovanie vodou, sanitárne a hygienické služby a na zabezpečenie bývania a ochrany pre najviac postihnuté a znevýhodnené skupiny.

Vo vyhlásení EÚ sa uvádza, že jej tímy spolupracujú so svojimi partnermi v Afganistane vrátane mimovládnych organizácií a Organizácie Spojených národov s cieľom okamžite reagovať na situáciu a dodávať tovar do odľahlých a ťažko dostupných oblastí.