Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Útoky v Afganistane neprežilo 12 ľudí, desiatky sa zranili

Príslušníci afganských bezpečnostných zložiek si prezerajú miesto, kde samovražedný útočník zabil autom troch ľudí vrátane dvoch členov afganskej armády, ktorej hovorca potvrdil aj približne 35 zranených v provincii Balch na severe Afganistanu v utorok 25. marca 2020. Vlna útokov v Afganistane si v utorok vyžiadala najmenej 12 mŕtvych a desiatky zranených, informovala tlačová agentúra AP. K útokom došlo na viacerých miestach v krajine v čase očakávaného začiatku mierových rokovaní medzi militantným hnutím Taliban a afganskou vládou. Foto: TASR/AP

V hlavnom meste Kábul zomrel po výbuchu bomby na okraji cesty policajt. Ďalšia policajtka a jej vodič utrpeli zranenia po tom, čo na nich neznámi páchatelia spustili paľbu.

Kábul 25. augusta (TASR) - Vlna útokov v Afganistane si v utorok vyžiadala najmenej 12 mŕtvych a desiatky zranených, informovala tlačová agentúra AP.

K útokom došlo na viacerých miestach v krajine v čase očakávaného začiatku mierových rokovaní medzi militantným hnutím Taliban a afganskou vládou.

Na severe Afganistanu v provincii Balch zabil samovražedný útočník autom troch ľudí vrátane dvoch členov afganskej armády, ktorej hovorca potvrdil aj približne 35 zranených.

"Väčšina zranených sú civilisti - ženy a deti," priblížil.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prevzal za útok zodpovednosť, pričom hovoril o "desiatkach mŕtvych". AP však upozorňuje, že Taliban často zveličuje počty mŕtvych pri jeho útokoch.

K ďalšiemu útoku došlo na stanovišti provládnych jednotiek v provincii Ghór, pri ktorom zahynulo osem vojakov. Piati utrpeli zranenia. Útok spustil päťhodinovú prestrelku medzi militantmi a armádou.

Bezprostredne po útoku sa k nemu neprihlásila nijaká ozbrojená skupina. Vláda však obvinila Taliban.

V hlavnom meste Kábul zomrel po výbuchu bomby na okraji cesty policajt. Ďalšia policajtka a jej vodič utrpeli zranenia po tom, čo na nich neznámi páchatelia spustili paľbu. K tomuto útoku sa takisto nikto nepriznal. V hlavnom meste je aktívny Taliban aj zložka Islamského štátu v Afganistane.

Okrem týchto útokov afganské ministerstvo obrany vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že sa im podarilo zabiť 91 členov Taliban pri leteckej operácii na severe krajiny. Ďalších 50 militantov utrpelo zranenia.

Medzi Talibanom a afganskou vládou by sa už čoskoro mali začať mierové rozhovory. Afganský prezident Ašraf Ghaní v prvej polovici augusta podpísal dekrét o prepustení 400 príslušníkov Talibanu odsúdených za závažné trestné činy. Ich prepustenie bolo poslednou kľúčovou podmienkou začatia mierových rozhovorov.

Obidve strany sa zaviazali vymeniť si väzňov v rámci dohody, ktorú s Talibanom vo februári dosiahli Spojené štáty. Afganská vláda mala podľa nej prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a militanti zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.