Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Afganistan bojuje s Talibanom o kľúčový hraničný priechod Spin Boldak

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V provincii je tiež bližšie neurčený počet bojovníkov v zálohe, ktorí pravidelne vstupujú na územie Afganistanu, aby posilnili rady militantov hnutia.

Kandahár 16. júla (TASR) – Afganské jednotky bojovali v piatok proti militantom z hnutia Taliban s cieľom opätovne obsadiť kľúčový hraničný priechod Spin Boldak na hraniciach s Pakistanom, uviedla miesta polícia. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa polície z mesta Kandahár bojovali afganské sily s talibmi, ktorí v uvedenej oblasti našli útočisko v domoch civilistov. Miestni obyvatelia uviedli, že išlo o ťažké boje.

Hraničný priechod obsadil Taliban tento týždeň v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú vzbúrenci začali v máji. V tom čase Spojené štáty odštartovali záverečnú fázu sťahovania svojich vojakov z Afganistanu, pripomína AP.

Spin Boldak umožňuje priamy prístup do pakistanskej provincie Balúčistán (Belúdžistán), ktorá je už niekoľko desaťročí sídlom vysokopostavených predstaviteľov Talibanu. V provincii je tiež bližšie neurčený počet bojovníkov v zálohe, ktorí pravidelne vstupujú na územie Afganistanu, aby posilnili rady militantov hnutia.