Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganistan zasiahlo zemetrasenie, zranilo sa viac ako 30 ľudí

Afganskí chlapci sedia pri ich zničenom dome po zemetrasení v afganskej provincii Khost na juhozápade Afganistanu 22. júna 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzi zranenými sú podľa riaditeľa talibanskej tlačovej agentúry Bachtár aj deti a ženy. Zemetrasenie zničilo desiatky obytných budov a od pondelka večera došlo k viacerým dotrasom.

Islamabad 19. júla (TASR) - Najmenej 31 ľudí utrpelo v pondelok zranenia počas zemetrasenia v odľahlej oblasti východného Afganistanu. V utorok to oznámil predstaviteľ islamistického hnutia Taliban, ktoré moc v tejto stredoázijskej krajine prevzalo vlani v auguste. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Podľa americkej geologickej služby USGS išlo o zemetrasenie s magnitúdou 5,1. Riaditeľ talibanskej tlačovej agentúry Bachtár povedal, že otrasy zasiahli dva okresy v provincii Paktíká na afganskom juhovýchode. Dodal, že 18 ľudí sa zranilo v okrese Gaján a ďalších 13 v okrese Zírúk. Medzi zranenými sú podľa jeho slov aj deti a ženy. Zemetrasenie zničilo desiatky obytných budov a od pondelka večera došlo k viacerým dotrasom.

Zemetrasenie zasiahlo tú istú oblasť, v ktorej došlo k ničivému zemetraseniu s magnitúdou 6,0 koncom júna. Vtedy išlo o horské dediny v provinciách Paktíká a Chóst neďaleko afgansko-pakistanských štátnych hraníc. Podľa predstaviteľov OSN zahynulo 770 osôb; predstavitelia Talibanu hovoria o 1150 mŕtvych.

Tieto prírodné katastrofy sú ďalšou ranou pre Afganistan, ktorý je v posledných desaťročiach sužovaný vojnovým konfliktom, hladom, chudobou a hospodárskym úpadkom. Všeobecný ekonomický kolaps ešte zhoršila medzinárodná izolácia krajiny po prevzatí moci fundamentalistickým Talibanom.