Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Afganistane a Pakistane stúpol na 200

Ľudia stoja pred svojimi úradmi pri evakuácii po otrasoch počas zemetrasenia v pakistanskom Laháur 26. októbra 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 dnes zasiahlo severovýchodný Afganistan. Otrasy bolo cítiť až v indickom hlavnom meste Naí Dillí a pakistanskom Islamabade. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 a epicentrom v afganskej časti pohoria Hindúkuš okrem Afganistanu a Pakistanu pocítili aj v severnej Indii a Nepále.

Kábul 26. októbra (TASR) - Bilancia obetí dnešného zemetrasenia s epicentrom v afganskej časti pohoria Hindúkuš prekročila hranicu 200 mŕtvych, z čoho viac ako 150 evidujú na území Pakistanu. Ďalšie stovky ľudí v zasiahnutých krajinách utrpeli zranenia, informuje agentúra DPA.

Bilancia obetí nie je konečná a môže rásť ešte niekoľko dní, keďže na postihnutých územiach zlyhávajú komunikačné siete.

Pakistanská armáda a civilné orgány začali v najhoršie postihnutom regióne na severe krajiny rozsiahlu záchrannú operáciu, ktorá by mala priniesť obraz o celkovom rozmere katastrofy, cituje DPA vyjadrenie tamojšieho ministra informácií Parvíza Rašída. Nemocnice v pakistanskej provincii Chajbar-Paštúnchvá medzitým v súvislosti so zemetrasením prijali najmenej 700 zranených.

Počet obetí v Afganistane oficiálne stúpol na 69. Iba na území tamojšej provincie Kúnar podľa vyhlásenia polície zahynulo najmenej 42 ľudí a 67 utrpelo zranenia.

Jednou z najtragickejších udalostí vyvolaných otrasmi v Afganistane je podľa agentúry Reuters ušliapanie 12 dievčat pri evakuácii školy v afganskej provincii Tachár. Ďalšie obete na životoch v Afganistane hlásili z provincií Nangarhár, Núristán, Kúnar a Badachšán. Guvernér Badachšánu predtým informoval o približne 400 zničených domoch.


Dnešné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 malo podľa databázy americkej geologickej služby USGS epicentrum v severovýchodnej časti Afganistanu, približne 254 kilometrov severovýchodne od tamojšieho hlavného mesta Kábul. Miesto vzniku otrasov zaznamenaných o 13.39 h miestneho času (10.09 h SEČ) seizmológovia lokalizovali v hĺbke 213 kilometrov.



Otrasy bolo cítiť v celom severnom Pakistane, ako aj na severe Indie vrátane hlavného mesta Naí Dillí, pričom vystrašení ľudia po stovkách vybiehali z budov. Z Indie zatiaľ neprišli žiadne správy o prípadných obetiach na životoch. Zosuvy pôdy vyvolané zemetrasením tiež ochromili premávku na diaľnici medzi Pakistanom a Čínou, kde uviazli tisíce cestujúcich na odľahlých miestach.

Predseda afganskej vlády Abdulláh Abdulláh sa vo svojom príspevku na Twitteri vyjadril, že dnešné zemetrasenie bolo v jeho krajine "najsilnejším za posledné desaťročia". Abdulláhov kabinet už vyhlásil v krajine stav ohrozenia.

Severný Pakistan zasiahlo podobne silné zemetrasenie naposledy v októbri 2005, keď zahynulo dokopy zhruba 75.000 ľudí.