Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Afganistan zavádza v takmer celej krajine zákaz nočného vychádzania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa signatárov výzvy postup Talibanu v súčasnosti, keď sa z krajiny sily Spojených štátov a ich spojencov sťahujú, marí snahy o mierové urovnanie afganského konfliktu.

Kábul 24. júla (TASR) - Afganská vláda zaviedla v sobotu zákaz nočného vychádzania v 31 z celkového počtu 34 provincií krajiny. Chce tak zabrániť nárastu násilia, vyvolaného nezvyčajne prudkou ofenzívou Talibanu z posledných mesiacov. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne komuniké afganského ministerstva vnútra.

"S cieľom zamedziť násilnostiam a obmedziť pohyb talibských militantov bol zavedený zákaz nočného vychádzania v 31 provinciách Afganistanu" s výnimkou Kábulu, Pandžšíru a Nangarháru, uviedlo ministerstvo.

V pondelok tento týždeň vyzvali diplomatické misie Európskej únie, Spojených štátov i niektorých ďalších krajín islamistické hnutie Taliban, aby pokračujúcu vojenskú ofenzívu, v rámci ktorej už ovládlo rozsiahle územia Afganistanu, ukončilo.

Podľa signatárov výzvy totiž postup Talibanu v súčasnosti, keď sa z krajiny sily Spojených štátov a ich spojencov sťahujú, marí snahy o mierové urovnanie afganského konfliktu.

Novú, bleskovú ofenzívu vo viacerých oblastiach Afganistanu spustil Taliban po tom, ako Spojenými štátmi vedené zahraničné sily začali z jeho územia odsun, ktorý by mal do konca augusta urobiť bodku za ich takmer 20-ročným pôsobením v tejto stredoázijskej krajine.