Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Afganistane začalo prímerie vyhlásené v čase sviatku íd al-fitr

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taliban sa vyhýbal útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriaval na domáce vládne a civilné ciele.

Kábul 13. mája (TASR) - V Afganistane začalo vo štvrtok platiť trojdňové prímerie vyhlásené pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Prímerie, ktoré nastalo po týždňoch ozbrojených konfliktov, navrhlo fundamentalistické hnutie Taliban a afganský prezident Ašraf Ghání jeho ponuku prijal.

Ak budú obe strany toto prímerie skutočne dodržiavať, pôjde len o štvrtú prestávku v takmer 20 rokov trvajúcich bojoch.

Agentúra AFP poznamenala, že nateraz neboli hlásené žiadne prípady porušenia dohody o prímerí.

Afganci vo štvrtok podľa AFP od skorého rána prichádzali do mešít alebo sa schádzali na voľných priestranstvách, aby sa zúčastnili na modlitbách na úvod slávenia sviatku íd al-fitr, ktorý potrvá do soboty.

Niekoľko známych a vyhľadávaných mešít v hlavnom meste Kábul má na pokyn úradov posilnenú ochranu, ktorú zaisťujú bezpečnostné zložky.

Prezident Ghání vo svojom posolstve vyzval Taliban, aby súhlasil s trvalým prímerím. "Nechceme, aby ste sa vzdali, ale chceme, aby ste prijali politické riešenie. Vojna nie je riešením," zdôraznil.

K vyhláseniu prímeria došlo v čase, keď Afganistan zažíval prudký nárast násilností a Spojené štáty začali sťahovať svoje zvyšné jednotky z krajiny. Agentúra AFP dodala, že Taliban sa vyhýbal útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriaval na domáce vládne a civilné ciele.