Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Afganky v Kábule opäť protestovali proti obmedzovaniu svojich práv

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupina protestujúcich žien, z ktorých mnohé mali šatky zakrývajúce tvár, keď sa zhromaždili pred ministerstvom školstva.

Kábul 29. mája (TASR) - Asi dve desiatky Afganiek v nedeľu V Kábule protestovali proti tvrdému obmedzovaniu svojich práv zo strany vládnuceho fundamentalistického hnutia Taliban.

Skupina protestujúcich žien, z ktorých mnohé mali šatky zakrývajúce tvár, keď sa zhromaždili pred ministerstvom školstva. Prešli len niekoľko sto metrov a potom svoje zhromaždenie ukončili, pretože úrady proti nim nasadili príslušníkov Talibanu v civile, informoval z miesta korešpondent agentúry AFP.

"Chceli sme prečítať vyhlásenie, ale Taliban nám to nedovolil," povedala jedna z protestujúcich. Informovala, že niektorým z dievčat a žien zobrali mobilné telefóny a zabránili im robiť fotografie alebo videozáznamy z protestu.

Po prevzatí moci v Afganistane Taliban sľuboval miernejšiu verziu svojej tvrdej islamistickej vlády, ktorá bola charakteristická pre jeho prvé obdobie pri moci - v rokoch 1996 až 2001.

Medzičasom však už boli Talibanom zavedené viaceré reštriktívne opatrenia: jedným z najtvrdších je nariadenie zo začiatku mája, ktoré vydal najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda a ktoré ukladá ženám povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé telo.

Okrem toho dievčatá sa opäť nemôžu vzdelávať, ženy nemôžu vyjsť z domu bez sprievodu mužského príbuzného, v Kábule ani nesmú navštevovať parky v rovnakom čase ako muži.

Niektoré Afganky sa spočiatku bránili proti týmto obmedzeniam a organizovali malé protesty. Taliban však čoskoro zhromaždil iniciátorov týchto akcií a držal ich v izolácii, pričom popieral, že boli zadržaní.

Taliban v Afganistane zakázal aj protesty vyzývajúce na dodržiavanie práv žien a odmietol výzvy OSN na zrušenie prijatých obmedzení.

Pre toto obmedzovanie práv žien Taliban čelí kritike zo strany západných krajín, ale i niektorých islamských štátov a náboženských učencov.