Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Afganská Lója džirga odporučila prepustenie 400 členov Talibanu

Afganský prezident Ašraf Ghaní s ochranným rúškom počas prvého dňa mierového zhromaždenia Lója džirga 7. augusta 2020 v Kábule. Tisíce prominentných afganských kmeňových vodcov v rámci tzv. Rady starších sa v piatok stretlo v Kábule, aby rozhodli o prepustení 400 väzňov napojených na militantné hnutie Taliban. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lóju džirgu zvolal afganský prezident Ašraf Ghaní minulý týždeň po tom, čo sa Taliban a vláda dohodli na trojdňovom prímerí počas sviatku íd al-adhá.

Kábul 9. augusta (TASR) - Zhromaždenie afganských politikov a kmeňových vodcov, známe ako Lója džirga, v nedeľu na záver svojho trojdňového zasadania odporučilo prepustiť na slobodu 400 príslušníkov militantného hnutia Taliban považovaných za zvlášť nebezpečných. Vyzvalo tiež Taliban, aby prepustil všetkých zadržiavaných vojakov afganskej armády a civilistov, informovala televízia TOLOnews.

Prepustenie väzňov je kľúčovou podmienkou začatia mierových rozhovorov medzi afganskou vládou a Talibanom. Obidve strany sa zaviazali k výmene väzňov v dohode, ktorú s Talibanom vo februári dosiahli Spojené štáty. Afganská vláda by mala podľa dohody prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a militanti zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Zhromaždenie odporučilo, aby sa cudzí štátni príslušníci spomedzi väzňov vrátili do svojich domovských krajín.

Lóju džirgu zvolal afganský prezident Ašraf Ghaní minulý týždeň po tom, čo sa Taliban a vláda dohodli na trojdňovom prímerí počas sviatku íd al-adhá.

O ústrednej otázke prepustenia väzňov rokovalo od piatku asi 3400 politických a náboženských predstaviteľov — vrátane približne 700 žien. V 50 výboroch delegáti vypracovali 25-bodové uznesenie, v ktorom takisto požadujú bezpodmienečné prímerie, uviedla agentúra DPA.

Ghaní v piatok povedal, že ak sa dosiahne dohoda, mierové rozhovory sa môžu začať už po troch dňoch. V nedeľu na zasadaní zhromaždenia oznámil, že nariadenie o prepustení väzňov okamžite podpíše.

Zvolanie zasadnutia kritizoval predseda afganského parlamentu Rahmán Rahmání, podľa ktorého nemá oporu v zákone. Aj mnohí poslanci sa cítili byť zradení a stretnutie dokonca označili za nezákonné a porušujúce ústavu.

Podľa znalcov pomerov zvolal Ghaní zhromaždenie preto, aby nemusel urobiť toto nepopulárne rozhodnutie sám. Prezident doteraz z právnych dôvodov odmietal omilostiť 400 militantov za závažné zločiny, ktoré spáchali. Päť väzňov je napríklad spájaných s útokom na hotel Intercontinental v Kábule v roku 2018, pri ktorom zahynulo 40 ľudí vrátane 14 cudzincov.