Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganská vláda navrhla Talibanu, aby predložil nový zoznam väzňov

Na archívnej snímke členovia hnutia Taliban, ktorých prepustili z vojenského väzenia Bagrám v provincii Parván v Afganistane. Foto: TASR/AP

Taliban v stredu obvinil afganskú vládu z falšovania zločinov, ktorých sa mali väzni dopustiť.

Kábul 10. júla (TASR) – Afganské úrady včera oznámili, že militantnému hnutiu Taliban ponúkli možnosť predloženia nového zoznamu 592 väzňov, keďže odmietli prepustiť tých, ktorých navrhli militanti. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa dohody medzi USA a Talibanom, ktorá bola podpísaná 29. februára, by mal Kábul prepustiť 5000 uväznených talibov, zatiaľ čo povstalci majú prepustiť 1000 vojakov a štátnych zamestnancov.

Afganské úrady však odmietli pustiť na slobodu 592 militantov, ktorí čelia obvineniam zo závažných trestných činov. Medzi nimi sú zahraniční bojovníci a aj ľudia obvinení z vraždy, lúpeže, ukameňovania žien či sodomie.

Podľa hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Džavída Fajsala môže Taliban predložiť nový zoznam s rovnakým počtom mien.

Taliban v stredu obvinil afganskú vládu z falšovania zločinov, ktorých sa mali väzni dopustiť.

Podľa Fajsala doposiaľ afganská vláda prepustila 4019 väzňov, zatiaľ čo Taliban prepustil ani nie polovicu z väznených príslušníkov bezpečnostných síl.

Po výmene väzňov sa majú začať mierové rozhovory medzi dvoma bojujúcimi stranami, ktoré by mohli ukončiť 19 rokov trvajúcu vojnu v krajine. Toto rokovanie malo pôvodne začať už v marci, avšak pre nezrovnalosti s výmenou väzňov sa odložilo na zatiaľ neuvedený termín.