Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Afganské bezpečnostné sily údajne zabili vysokopostaveného člena IS

Afganské bezpečnosné sily, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Afganské Národné riaditeľstvo bezpečnosti (NDS) uviedlo, že špeciálne jednotky Assadulláha Urakzaja zabili pri meste Džalálábád, ktoré je metropolou východoafganskej provincie Nangarhár.

Kábul 2. augusta (TASR) - Špeciálne jednotky údajne zabili vysokopostaveného člena afganskej vetvy extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý bol podozrivý z prípravy viacerých útokov na civilné a vojenské ciele. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Afganské Národné riaditeľstvo bezpečnosti (NDS) uviedlo, že špeciálne jednotky Assadulláha Urakzaja zabili pri meste Džalálábád, ktoré je metropolou východoafganskej provincie Nangarhár. Ďalšie informácie o bezpečnostnej operácii, ktorá viedla k zneškodneniu Urakzaja afganské úrady neposkytli.

Afganská vetva IS je známa ako Islamský štát v Chorasáne (IS-K). Afganské úrady vlani v novembri deklarovali, že IS-K bol Nangarháre úplne porazený. Ide o jednu z kľúčových provincií, kde sa islamisti už v roku 2015 pokúšali vybudovať svoju baštu. Odvtedy sa IS-K prihlásil k zodpovednosti za celý rad bombových útokov v Afganistane.