Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Afganské ženy sa v uliciach dožadovali vzdelania, práce a bezpečia

Na archívnej snímke afganské ženy zahalené v burkách a deti kráčajú po ulici v Kábule 22. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Ženy uviedli, že sú ochotné akceptovať povinnosť nosiť burku, ak ich dcéram bude pod vládou Talibanu dovolené naďalej navštevovať školy.

Herát 2. septembra (TASR) - Malá skupina žien sa postavila na odpor Talibanu a vo štvrtok protestovala v meste Herát na západe Afganistanu. Ženy uviedli, že sú ochotné akceptovať povinnosť nosiť burku, ak ich dcéram bude pod vládou Talibanu dovolené naďalej navštevovať školy, informovala agentúra AFP.

"Je naším právom mať vzdelanie, prácu a bezpečie," skandovala skupina približne 50 žien, ktoré s transparentami vyšli do ulíc.

"Sme tu, aby sme sa dožadovali našich práv," uviedla jedna z demonštrantiek pre AFP.

Počas predchádzajúcej vlády hnutia Taliban v Afganistane, ktorá trvala do príchodu amerických vojakov v roku 2001, mala väčšina žien v krajine zakázané vzdelávať sa a pracovať. Ženy museli na verejnosti nosiť burku a z domu mohli odísť iba v sprievode muža. Protesty žien boli v tom čase nemysliteľné.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Herát je však mesto, ktoré sa nachádza na pradávnej hodvábnej ceste v blízkosti hraníc s Iránom. Toto kozmopolitné mesto sa teda do značnej mieri líši od konzervatívneho stredu krajiny, vysvetľuje AFP. Avšak v tomto meste už niektoré ženy nosia na verejnosti burku.

Taliban ovládol Afganistan 15. augusta po tom, ako sa zmocnil hlavného mesta Kábul. V súčasnosti hnutie rokuje o zostavení novej vlády. Už skôr uviedlo, že jej súčasťou by mali byť aj ženy. Demonštrantky však upozornili na to, že na stretnutiach Talibanu sa žiadne ženy nenachádzajú.

Hnutie prisľúbilo, že tentokrát zavedie menej prísne pravidlá a ženám dovolí pracovať, avšak iba v rámci islamského práva šaría. Mnohí sú však skeptickí ohľadom toho, či Taliban skutočne zmenil svoj postoj k ženám, alebo ide iba o krátkodobé úsilie, aby hnutie dosiahlo uznanie od medzinárodného spoločenstva, píše AFP.