Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Afganskému chlapcovi, ktorý zjedol jedovaté huby, transplantujú pečeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina z evakuovaných zostane po absolvovaní povinnej karantény v Poľsku.

Varšava 31. augusta (TASR) – Starší z dvojice bratov nedávno evakuovaných z Afganistanu, ktorí sa v poľskom lese otrávili jedovatými hubami, podstúpi v utorok transplantáciu pečene. Informovala o tom agentúra AP.

Šesťročný chlapec je podľa lekárov stále v ohrození života. Jeho päťročný súrodenec je v kóme a podstupuje testy, na základe ktorých by lekári mali určiť, či je v stave mozgovej smrti.

Bratov a ich staršiu 17-ročnú sestru, ktorá sa takisto priotrávila, hospitalizovali minulý týždeň. Priotrávili sa však aj ďalší členovia rodiny, ktorí taktiež potrebovali hospitalizáciu, píše AP.

Spravodajský portál OKO.press informoval, že ich otec účtovník pracoval v Afganistane niekoľko rokov pre britskú armádu. Po tom, ako radikálne hnutie Taliban prevzalo v polovici augusta moc v tejto krajine, rodinu na žiadosť Británie evakuovala poľská armáda.

Podľa portálu pricestovala 12-členná rodina do Varšavy minulý týždeň v pondelok a išla prehľadávať les pri ich migračnom stredisku neďaleko mesta Podkowa Lesňa. Členovia tejto afganskej rodiny podľa agentúry AP skonzumovali jedovatú muchotrávku zelenú.

Poľsko ukončilo svoju evakuačnú misiu z Afganistanu minulý týždeň, keď odviezlo z afganskej metropoly Kábul vyše 1300 ľudí. Väčšina z evakuovaných zostane po absolvovaní povinnej karantény v Poľsku.