Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganskí lídri na záver Lóje džirgy požiadali o uznanie vlády Talibanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Afganská ekonomika sa dostala do ťažkostí po tom, čo západné krajiny prestali Afganistan finančne podporovať a zaviedli prísne sankcie.

Kábul 3. júla (TASR) - V Afganistane sa v sobotu skončilo trojdňové zasadnutie rady afganských náboženských predstaviteľov a iných dôležitých osobností Lója džirga. Zúčastnení vyzvali zahraničné vlády, aby formálne uznali vládu Talibanu, no nevyjadrili ochotu splniť medzinárodné požiadavky vrátane znovuotvorenia stredných škôl pre dievčatá. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Žiadame, aby ostatné krajiny oficiálne uznali Islamský emirát Afganistan a upustili od všetkých sankcií, rozmrazili fondy centrálnej banky a podporili rozvoj Afganistanu," vyhlásili účastníci zhromaždenia, pričom nazvali Afganistan názvom, akým ho označuje hnutie Taliban.

Afganská ekonomika sa dostala do ťažkostí po tom, čo západné krajiny prestali Afganistan finančne podporovať a zaviedli prísne sankcie. Chcú tak docieliť, aby Taliban zmenil svoj postoj k dodržiavaniu ľudských práv, najmä práv žien.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Na zasadnutí Lóje džirgy sa v piatok zúčastnil aj najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, ktorý vo svojom prejave vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prestalo hovoriť jeho hnutiu, ako má viesť Afganistan. Zároveň trval na tom, že islamský právny systém šaría je jediný správny model pre úspešný islamský štát.

Keď sa Taliban v Afganistane v auguste 2021 chopil moci, jeho predstavitelia prisľúbili, že budú uplatňovať miernejšiu formu prísnych nariadení charakteristických pre talibanský režim. Zaviazali sa aj k dodržiavaniu ľudských práv a práv žien, pokiaľ budú v súlade s islamskými právnymi predpismi.

Taliban však namiesto toho zaviedol prísne pravidlá, ktoré obmedzujú najmä práva dievčat a žien – nemajú prístup k vyššiemu vzdelaniu, na verejnosti sa musia zahaľovať celotelovou burkou a nesmú opustiť príbytok bez sprievodu mužského príbuzného.