Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Afganský denník Etilaat Roz zbiera financie na svoje prežitie

Na archívnej snímke afganskí novinári. Foto: TASR/AP

Šéfredaktor už pred tým avizoval, že pre finančné problémy už denník nebude vychádzať v tlačenej podobe.

Islamabad 28. septembra (TASR) - Oceňovaný afganský denník Etilaat Roz spustil v pondelok online kampaň na získanie finančných prostriedkov na svoje prežitie. Ako v utorok informovala agentúra DPA, finančnú zbierku koordinuje afganská nezisková organizácia Dochtaráne Rábia (známa aj pod názvom Free Women Writers).

Vydavateľ denníka v pondelok prostredníctvom sociálnej siete Twitter vysvetlil, že denník potrebuje podporu, aby vôbec prežil. Dodal, že vďaka každému finančnému daru sa svet bude môcť dozvedieť, "čím žije afganský ľud".

Zakí Darjábí, šéfredaktor a vydavateľ novín Etilaat Roz, v utorok vo svojom tvíte informoval, že od pondeľnajšieho spustenia zbierky sa podarilo vyzbierať už desať percent z cieľovej sumy stanovenej na 100.000 dolárov.

Darjábí už pred tým avizoval, že pre finančné problémy už denník nebude vychádzať v tlačenej podobe.

Etilaat Roz prevzal vlani ocenenie od medzinárodnej organizácie Transparency International za vyšetrovanie a investigatívne články o korupcii v Afganistane.

Medzičasom sa objavili informácie, že od polovice augusta, keď Afganistan ovládlo fundamentalistické hnutie Taliban, ukončilo svoju činnosť najmenej 153 médií, a to buď pre finančné problémy alebo pre vyhrážky od Talibanu.

Agentúra DPA pripomenula, že predstavitelia Talibanu zverejnili 19. septembra súbor 11 pravidiel, ktorými sa majú riadiť médiá v krajine: platí napríklad zákaz "urážať osobnosti národa", zverejňovať "obsah v rozpore s islamom" a "narušovať súkromie".

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc deklarovala, že takéto obmedzenia "otvárajú dvere cenzúre a represiám".