Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Afganský prezident nariadil vládnym silám dodržať prímerie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taliban sa momentálne vyhýba útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriava na afganské vládne a civilné ciele.

Kábul 10. mája (TASR) – Afganský prezident Ašraf Ghání v pondelok nariadil vládnym silám, aby počas tohtotýždňového sviatku íd al-fitr dodržiavali prímerie, ktoré v noci na pondelok oznámilo fundamentalistické hnutie Taliban.

Prezident súčasne vo svojom vyhlásení vyzval povstalcov z Talibanu, aby vyhlásili trvalé prímerie, ktoré by viedlo k ukončeniu vojny v Afganistane.

Trojdňové prímerie vyhlásené Talibanom vstúpi do platnosti v stredu alebo vo štvrtok, keď sa začne íd al-fitr. Presná hodina začiatku tohto sviatku závisí od toho, kedy bude pozorovaný nov mesiaca.

Taliban vyhlásil pokoj zbraní krátko po tom, čo mu afganská vláda pripísala zodpovednosť za sobotňajší bombový útok v blízkosti dievčenskej školy v afganskom hlavnom meste Kábul, ktorý si vyžiadal viac ako 50 obetí.

„Mudžahídi z Islamského emirátu dostali pokyn zastaviť všetky útočné operácie proti nepriateľovi v celej krajine od prvého do tretieho dňa (sviatku) íd al-fitr," uvádza sa vo vyhlásení povstalcov. Islamský emirát je názov, ktorým Taliban pomenúva afganské územie.

„Ak však vás nepriateľ v týchto dňoch napadne alebo na vás zaútočí, buďte pripravení dôrazne chrániť a brániť seba a svoje územie," dodal Taliban.

Sviatkom íd al-fitr sa končí pôstny mesiac ramadán.

K vyhláseniu trojdňového prímeria dochádza v čase, keď Afganistan zažíva prudký nárast násilností, a to v situácii, keď Spojené štáty sťahujú svoje zvyšné jednotky z krajiny. Agentúra AFP dodala, že Taliban sa momentálne vyhýba útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriava na afganské vládne a civilné ciele.