Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Afganský prezident: Remobilizácia ozbrojených síl je hlavnou prioritou

Na archívnej snímke afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Bojovníci Talibanu ovládli i provinciu Lógar ležiacu bezprostredne južne od hlavného mesta Kábul a zadržali jej predstaviteľov.

Kábul 14. augusta (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní v sobotňajšom televíznom prejave vyhlásil, že opätovná mobilizácia tamojších ozbrojených síl je momentálne "hlavnou prioritou". Ide o jeho prvé verejné vyjadrenie, odkedy začalo militantné hnutie Taliban v uplynulých dňoch rýchlo postupovať a ovládlo mnohé mestá či provincie Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP.

"V súčasnej situácii je našou hlavnou prioritou remobilizácia našich bezpečnostných a obranných síl a v tomto ohľade podnikáme vážne kroky," povedal Ghaní. Dodal, že vo vláde prebiehajú "rozsiahle konzultácie" s politickými lídrami, zástupcami miestnych obyvateľov či medzinárodnými partnermi s cieľom ukončiť vojnu a "dosiahnuť rozumné a isté politické riešenie, ktoré predpokladá mier a stabilitu pre ľudí v Afganistane". Zdôraznil, že "nedovolí, aby vojna uvrhnutá na ľudí spôsobila ďalšie obete".

Ako poznamenala AFP, nenaznačil, že by plánoval zo svojho postu odstúpiť alebo prevziať zodpovednosť za aktuálnu situáciu.

Taliban v uplynulých týždňoch ovládol väčšinu severného, západného a južného Afganistanu. Západom podporovaná vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len viacero okolitých provincií v centrálnej a východnej časti krajiny, ako aj mesto Mazáre Šaríf na severe. V sobotu však príslušníci Talibanu na túto dôležitú metropolu severného Afganistanu, ktorú bránia vplyvní bývalí vojenskí velitelia, spustili útok.

Bojovníci Talibanu ovládli i provinciu Lógar ležiacu bezprostredne južne od hlavného mesta Kábul a zadržali jej predstaviteľov. Momentálne Taliban kontroluje podľa agentúry AP 18 z 34 provincií a moc prevzal i v druhom a treťom najväčšom meste krajiny - Kandaháre a Heráte. Ghaní napriek tomu tvrdí, že tamojšie armádne zložky "s odvahou bránia krajinu a preukazujú silné odhodlanie".

Rýchly postup Talibanu a ustupovanie afganských jednotiek pred ofenzívou vyvolalo necelé tri týždne pred plánovaným odsunom posledných amerických vojakov obavy z návratu fundamentalistického hnutia k moci alebo vypuknutia občianskej vojny.