Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Afganský prezident: Za situáciu môže náhle stiahnutie vojakov USA

Na archívnej snímke afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Boje pokračujú najmä vo vidieckych oblastiach a mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom doposiaľ nepriniesli výsledky.

Kábul 2. augusta (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní pripísal v pondelok zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v krajine rozhodnutiu Washingtonu "náhle" stiahnuť vojakov z Afganistanu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dôvodom našej súčasnej situácie je, že rozhodnutie bolo urobené náhle," vyhlásil Ghaní v afganskom parlamente. Ghaní podľa vlastných slov Spojené štáty varoval, že takéto stiahnutie bude mať "následky".

Násilnosti v Afganistane sa vystupňovali od začiatku mája, keď sa začalo sťahovanie Američanmi vedených jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO). Hnutie Taliban v Afganistane následne spustilo rozsiahlu ofenzívu.

Sťahovanie spojeneckých vojakov je v súčasnosti už takmer ukončené. Talibovia v rámci ofenzívy obsadili desiatky afganských okresov a hraničných priechodov a obkľúčili niekoľko provinčných metropol.

Boje pokračujú najmä vo vidieckych oblastiach a mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom doposiaľ nepriniesli výsledky.

Boje vypukli aj v niektorých okresoch provincie Kandahár, bývalej bašty vzbúrencov, ako i na predmestí jej rovnomenného hlavného mesta, pripomína AFP.

V noci na nedeľu sa terčom útoku stalo medzinárodné letisko v Kandaháre. Talibovia naň vystrelili rakety a poškodili dráhu, čo viedlo k niekoľkohodinovému prerušeniu prevádzky.

Letisko v Kandaháre je kľúčové z hľadiska logistiky a vzdušnej podpory potrebnej na to, aby vládne jednotky mohli zabrániť Talibanu v obsadení mesta.