Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Afganský viceprezident chce zistiť, kto je zodpovedný za útok v Kábule

Na archívnej snímke z 23. marca 2020 afganský viceprezident a veterán bojov proti militantnému hnutiu Taliban Amrulláh Sálih. Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že k útoku sa prihlásili bojovníci IS, afganskí predstavitelia obvinili Taliban.

Kábul 22. novembra (TASR) - Afganský viceprezident Amrulláh Sálih v nedeľu prisľúbil, že vláda vypátra osoby zodpovedné za sobotňajší raketový útok v hlavnom meste Kábul, ktorý si vyžiadal najmenej 10 obetí na životoch. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), no úrady podozrievajú afganské militantné hnutie Taliban, informuje agentúra AFP.

Kábulom v sobotu otriasla séria hlasných výbuchov. Niekoľko rakiet dopadlo do blízkosti silne opevnenej Zelenej zóny, kde sídli množstvo ambasád a medzinárodných spoločností. Rakety poškodili niekoľko budov vrátane iránskeho veľvyslanectva a lekárskeho komplexu.

"Zistíme, kto pomohol s prepravou materiálu (rakiet) použitých pri útoku," uviedol Sálih na sociálnej sieti po stretnutí s bezpečnostnými úradníkmi. Oznámil, že útok si vyžiadal desať mŕtvych a ďalších 51 zranených.
Príslušník afganských bezpečnostných síl prezerá dodávku zničenú po raketovom útoku v Kábule v sobotu 21. novembra 2020. Afganským hlavným mestom Kábul otriasla v sobotu séria hlasných výbuchov. Niekoľko rakiet dopadlo do blízkosti silne opevnenej Zelenej zóny, kde sídli množstvo ambasád a medzinárodných spoločností, informovala agentúra AFP. Podľa agentúry DPA dopadlo na mesto 14 rakiet, pričom zahynulo najmenej päť civilistov a 21 ďalších utrpelo zranenia.
Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že k útoku sa prihlásili bojovníci IS, afganskí predstavitelia obvinili Taliban. Ten však poprel akúkoľvek zodpovednosť za sobotňajší útok.

Pentagón tento týždeň oznámil, že čoskoro stiahne z Afganistanu približne 2000 vojakov, čím urýchli časový plán odsunu svojich jednotiek stanovený na základe februárovej dohody medzi Washingtonom a Talibanom. Americkí vojaci by sa podľa tejto dohody mali úplne stiahnuť z Afganistanu do polovice budúceho roka, a to výmenou za bezpečnostné záruky Talibanu.

Taliban po prvý raz vedie rozhovory s afganskou vládou. Začali sa 12. septembra v katarskej metropole Dauha, takmer okamžite však uviazli na rozporoch okolo svojho programu, témach rokovaní a náboženských záležitostiach.
Muži kontrolujú materiálne škody po sobotňajšom útoku v Kábule v sobotu 21. novembra 2020. Najmenej osem ľudí prišlo o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri sobotňajšom útoku v hlavnom meste Kábul. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra. "Teroristi vystrelili na mesto Kábul 23 rakiet. Podľa prvotných informácií bolo zabitých osem ľudí a ďalších 31 utrpelo zranenia," uviedol hovorca ministerstva vnútra, ktorý z útoku obvinil afganské militantné hnutie Taliban. Samotný Taliban poprel akúkoľvek zodpovednosť za sobotňajší útok.
Foto: TASR/AP