Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Afganský vojak zastrelil dvoch amerických spojencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ďalším zo série útokov členov afganských bezpečnostných zložiek na medzinárodné jednotky v krajine sa počet ich obetí za tento mesiac zvýšil na 12.

Kábul 27. augusta (TASR) - Afganský vojak dnes ráno zastrelil dvoch amerických príslušníkov spojeneckých vojsk vo východnej provincii Laghám, informovali predstavitelia NATO.

Ďalším zo série útokov členov afganských bezpečnostných zložiek na medzinárodné jednotky v krajine sa počet ich obetí za tento mesiac zvýšil na 12. Prví desiati boli tiež Američania, uviedla tlačová agentúra AP.

Jednotky vojenskej misie ISAF streľbu opätovali a útočníka z Afganskej národnej armády zabili, píše sa v stanovisku misie.

Podobné útoky si v roku 2012 doteraz vyžiadali 42 obetí z radov spojeneckých vojsk. Ich počet už teraz prevyšuje množstvo zaznamenaných prípadov v minulom roku, keď prišlo o život 35 vojakov NATO, prevažne Američanov.

Aliancia sa snaží zvýšiť bezpečnosť svojich vojakov. Vyžaduje od nich, aby nosili zbrane stále nabité.

Útoky na členov medzinárodných jednotiek narúšajú dôveru medzi NATO a formujúcimi sa afganskými bezpečnostnými zložkami. Spojenecké bojové oddiely by sa mali z Afganistanu stiahnuť v roku 2014.