Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

AFP: Čečenský vodca tvrdí, že jeho vojaci ovládli mariupolskú radnicu

Na archívnej snímke z 10. mája 2019 čečenský prokremeľský vodca Ramzan Kadyrov reční počas stretnutia v čečenskej metropole Groznyj. Foto: TASR/AP

Tvrdenia čečenského vodcu Ramzana Kadyrova nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev 24. marca (TASR) - Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že jeho bojovníci ovládli radnicu ukrajinského mesta Mariupol a vztýčili nad ňou ruskú vlajku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Kadyrov vo štvrtok prostredníctvom aplikácie Telegram zdieľal video zachytávajúce ako sa muž - údajne poslanec Štátnej dumy z Čečenska Adam Delimchanov - cez vysielačku prihovára "našim statočným mužom".

"Chlapci nám cez vysielačku hovoria, že oslobodili sídlo mariupolských úradov a vyvesili na ňom našu vlajku," povedal Kadyrov.

Blízky spojenec Kremľa ďalej vyhasil, že "banditi, ktorí ostali nažive, to neriskovali a opustili svoje stanovištia... utiekli."

"Ďalšie jednotky sa presúvajú mestom a čistia ho od špiny menom Azov," dodal Kadyrov, narážajúc na krajne pravicový prápor Azov, ktorý začal v roku 2014 ako dobrovoľnícka milícia a momentálne patrí pod ukrajinskú Národnú gardu.

"Ak Boh dá, Mariupol bude čoskoro úplne čistý," dodal Kadyrov.

Neskôr zverejnil príspevok, podľa ktorého čečenskí bojovníci vyčistili od "gangov" celú štvrť Levoberežnyj vo východnej časti Mariupola, ktorú od zvyšku mesta ho oddeľuje priemyselný komplex Azovstaľ. Ďalej v ňom tvrdí, že vojaci vztýčili zástavu nad poslednou oslobodenou budovou okresnej prokuratúry.

Kadyrovove tvrdenia nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom na Twitteri uviedlo, že Moskva začala v Mariupole "ďalšiu fázu teroru", keď násilne deportovala 6000 jeho obyvateľov do ruských táborov. V tomto ruskými vojskami obliehanom meste je stále takmer 100.000 ľudí, ktorí nemajú potraviny, vodu ani elektrinu a sú vystavení intenzívnemu ostreľovaniu, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.