Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

AFP: Hamas je ochotný predĺžiť prímerie v Pásme Gazy o štyri dni

Palestínčan zbiera svoje veci pri zničenom dome po izraelskom bombardovaní na juhovýchode Gazy. Foto: TASR/AP

Dohoda o prímerí v Pásme Gazy, ktorú medzi Izraelom a Hamasom sprostredkoval Katar, začala platiť minulý piatok ráno pôvodne na štyri dni.

Gaza 29. novembra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas informovalo sprostredkovateľov dohody o pokoji zbraní v Pásme Gazy, že je ochotné predĺžiť prímerie o ďalšie štyri dni a prepustiť ďalších rukojemníkov, ktorých zadržiava od októbrového útoku na Izrael. Pre agentúru AFP to v stredu povedal zdroj blízky Hamasu, ktorý si želal ostať v anonymite, informuje TASR.

Dohoda o prímerí v Pásme Gazy, ktorú medzi Izraelom a Hamasom sprostredkoval Katar, začala platiť minulý piatok ráno pôvodne na štyri dni, no v pondelok ju predĺžili o ďalších 48 hodín.

V rámci predmetnej dohody Hamas od piatka prepustil 81 rukojemníkov, žien a detí, vrátane 60 Izraelčanov výmenou za oslobodenie 180 Palestínčanov väznených v Izraeli, napísala agentúra Reuters. Ďalší rukojemníci by mali byť prepustení v stredu.

Sprostredkovatelia z Kataru v utorok uviedli, že pracujú na "udržateľnom" prímerí, ktoré povedie k ďalším rokovaniam a nakoniec k ukončeniu vojny.