Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán protestuje voči násiliu na voličoch hlasujúcich v Británii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Macaira si Irán podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí predvolal z dôvodu možných narušení volebného procesu vo viacerých mestách vrátane Londýna a Birminghamu.

Teherán 19. júna (TASR) - Irán si v sobotu predvolal veľvyslanca Spojeného kráľovstva Roberta Macaira v súvislosti údajnými prejavmi násilia voči iránskym občanom, ktorí hlasovali v iránskych prezidentských voľbách vo volebných miestnostiach zriadených v Británii. Informovala o tom agentúra AFP.

Macaira si Irán podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí predvolal z dôvodu možných narušení volebného procesu vo viacerých mestách vrátane Londýna a Birminghamu. Irán v tejto súvislosti podnikne "právne kroky".

Násilie podľa hovorcových vyjadrení páchali "protirevolučné, protidemokratické a teroristické prvky", ktoré napadli voličov a personál vo volebných miestnostiach.

Hovorca uviedol, že prejavy násilia zahŕňali aj "bitie" jednej voličky.

Iránske médiá podľa AFP v piatok hlásili niekoľko takýchto incidentov v Británii, USA a ďalších krajinách, kde mohli Iránci hlasovať.

V Iráne sa v piatok 18. júna konali prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí. Hlasovať mohlo aj približne 3,5 milióna Iráncov žijúcich v zahraničí, píše na svojej webovej stránke iránska štátna tlačová agentúra IRNA.