Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

AFP: Kremeľ odmietol výmenu Medvedčuka za Ukrajincov zajatých Ruskom

Na archívnej snímke z 6. októbra 2020 ukrajinský magnát Viktor Medvedčuk (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady oznámili, že Medvedčuka (67) zatkli v utorok v Kyjeve po tom, čo utiekol z domáceho väzenia.

Moskva 13. apríla (TASR) - Kremeľ v stredu odmietol výmenu proruského ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka za Ukrajincov zajatých Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Medvedčuk je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše AFP. Výmenu ponúkol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však povedal, že Medvedčuk nemá s ruskou špeciálnou operáciou na Ukrajine "nič spoločné". "Je to zahraničný politik," povedal.

"Medvedčuk s Ruskom nikdy nemal žiadne zákulisné vzťahy," dodal Peskov. Tým podľa AFP naznačil, že tento podnikateľ by v takom prípade bol býval opustil Ukrajinu pred začiatkom ruskej invázie.

Ukrajinské úrady oznámili, že Medvedčuka (67) zatkli v utorok v Kyjeve po tom, čo utiekol z domáceho väzenia. "Navrhujem Ruskej federácii vymeniť tohto vášho chlapíka za našich chlapcov a dievčatá, čo sú teraz v ruskom zajatí," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Medvedčuk je lídrom najväčšej ukrajinskej opozičnej strany s názvom Opozičná platforma – Za život. Jej činnosť bola úradmi pozastavená pre jej väzby na Rusko. Sám Medvedčuk bol od mája minulého roka v domácom väzení. Bol obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány, ako aj z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek. Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.

Viktor Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika a jedného z najbohatších ľudí na Ukrajine. V médiách získal prezývku "Putinov kmotor", pretože ruský prezident Vladimir Putin je krstným otcom jeho najmladšej dcéry Darje.