Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Maskovaní muži zadržali bieloruského opozičného právnika M. Znaka

Na archívnej snímke z 27. augusta 2020 bieloruský opozičný právnik Maksim Znak, člen predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady odpovedá na otázky počas rozhovoru s americkou agentúrou AP v Minsku. Foto: TASR/AP

Cichanovská opustila Bielorusko v noci na 11. augusta a momentálne je v Litve.

Minsk 9. septembra (TASR) - Maskovaní muži zadržali v stredu bieloruského opozičného právnika Maksima Znaka, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na jeho kolegov.

Zo siedmich členov predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady je na slobode - a v Bielorusku - už len spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Aleksijevičová. Zvyšní boli zadržaní alebo prinútení opustiť krajinu.

Podľa Znakových (39) kolegov jeden zo svedkov uviedol, že videl, ako právnika pri jeho kancelárii vedú ulicou maskovaní muži v civilnom oblečení.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Alexandra Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.

Cichanovská opustila Bielorusko v noci na 11. augusta a momentálne je v Litve.

Vedenie zjednotenej opozície pred časom uviedlo, že úlohou Koordinačnej rady bude zabezpečiť odovzdanie moci v Bielorusku. Medzičasom však tamojšia generálna prokuratúra začala trestné konanie vo veci vytvorenia tohto orgánu a pokusu o prevzatie moci v krajine.