Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na celom svete podali vyše dve miliardy dávok vakcín proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V EÚ podali najmenej jednu dávku očkovacej látky takmer štyrom z desiatich obyvateľov krajín eurobloku.

Paríž 3. júna (TASR) - Na celom svete boli podané už viac ako dve miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Tento míľnik sa podarilo dosiahnuť po polroku od začiatku masového očkovania, vyplýva z údajov zhromaždených agentúrou AFP.

Do štvrtka 10.15 SELČ podali v 215 krajinách a teritóriách po celom svete 2.109.696.022 dávok vakcín proti covidu. Vyše polovicu z nich dostali ľudia v troch krajinách - v Číne (704,8 milióna dávok), USA (297 miliónov dávok) a Indii (221 miliónov dávok).

V počte zaočkovaných obyvateľov je vedúcou krajinou naďalej Izrael, kde obe potrebné dávky dostalo už takmer šesť z desiatich obyvateľov. Nasleduje Kanada s 59 percentami obyvateľov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny, Spojené kráľovstvo s vyše 58 percentami obyvateľov, Čile s vyše 56 percentami a Spojené štáty so 51 percentami.

V EÚ podali najmenej jednu dávku očkovacej látky takmer štyrom z desiatich obyvateľov krajín eurobloku. Nemecko má zaočkovaných 43,6 percenta populácie, Taliansko zaočkovalo 40 percent obyvateľov, Francúzsko a Španielsko 39,4 percenta svojich občanov.

Očkovanie proti koronavírusu zatiaľ neprebieha v šiestich krajinách: Severnej Kórei, na Haiti, v Tanzánii, Čade, Burundi a Eritrei.