Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecký Spolkový a kriminálny úrad kúpil sledovací softvér Pegasus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svoj produkt vyváža do 45 krajín sveta, a to so súhlasom izraelskej vlády.

Berlín 8. septembra (TASR) – Nemecký Spolkový a kriminálny úrad (BKA) kúpil v roku 2019 sledovací softvér Pegasus od Izraelskej firmy NSO Group. Agentúre AFP to v utorok večer potvrdili zdroje z prostredia tamojšej vlády.

BKA, ktorý patrí pod nemecké ministerstvo vnútra, použil softvér „v nízkom počte prípadov", povedal pre AFP nemenovaný zdroj. O tom, že si úrad pravdepodobne zaobstaral kontroverzný softvér už skôr, informovali viaceré nemecké médiá. Podľa AFP však nie je v tejto chvíli zrejmé, či program používali aj ďalšie nemecké vládne agentúry.

Pegasus je schopný zapnúť kameru alebo mikrofón mobilného telefónu a zbierať z neho údaje. Kauza vypukla v júli potom, ako unikol zoznam asi 50.000 potenciálnych cieľov sledovania - vrátane novinárov, aktivistov a politikov.

Z analýzy uniknutého zoznamu vyplýva, že obeťami sledovania prostredníctvom špionážneho softvéru Pegasus bolo najmenej 180 novinárov v 20 krajinách, ktorých zariadenia sa mohli v období od roku 2016 do júna 2021 stať terčmi sledovania. Medzi ďalšie ciele patrilo i 85 ľudskoprávnych aktivistov a viac ako 600 politikov a vládnych predstaviteľov vrátane hláv štátov, premiérov a ministrov.

NSO Group odmieta akékoľvek previnenie. Táto technologická firma, založená v roku 2010, sídli v izraelskom meste Herzlija neďaleko Tel Avivu a pre vládu vyvíja softvér na boj proti terorizmu a ďalším zločinom. Svoj produkt vyváža do 45 krajín sveta, a to so súhlasom izraelskej vlády.