Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri útoku šiitských povstalcov zahynulo osem jemenských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jemenom otriasa ozbrojený konflikt, ktorý sa začal v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná.

Saná 27. mája (TASR) - Osem jemenských vojakov zahynulo z noci na stredu pri raketovom útoku šiitských povstalcov známych ako húsíovia. Cieľom útoku bolo armádne veliteľstvo v stredojemenskej provincii Maarib. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z jemenskej armády.

Húsíovia vystrelili dve balistické strely - jednu na budovu veliteľstva, druhú na vojenský tábor.

Na veliteľstve sa v tom čase nachádzal aj náčelník štábu armády generál Saghír bin Azíz. Útok prežil, avšak jeho syn, kapitán, zahynul spolu s ďalšími vojakmi, uviedol zdroj.

Začiatkom tohto roka prevzali húsíovia kontrolu nad hlavným mestom provincie Džauf na severe krajiny, čo bol strategický krok, aby získali prístup k provincii Maarib, ktorá je významným zdrojom príjmov z ropy.

Jemenom otriasa ozbrojený konflikt, ktorý sa začal v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády.

Húsíov podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu. Dočasným sídlom medzinárodne uznanej jemenskej vlády sa stalo mesto Aden.

Boje pokračujú aj napriek opakovaným výzvam na zastavenie paľby v rámci svetového úsilia v boji proti novému druhu koronavírusu, ktorý môže mať pre Jemen katastrofálne následky, varovala minulý týždeň organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

Krajina hlási 250 prípadov nákazy koronavírusom a 49 úmrtí.