Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusko hovorí o pokroku v rokovaniach s Ukrajinou, uviedlo AFP

Na archívnej snímke ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (vľavo), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (druhý zľava), poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (tretí zľava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko severne od bieloruského mesta Brest 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu konštatoval, že Rusko v rozhovoroch prijalo zásadne odlišný prístup.

Moskva 13. marca (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo, že v mierových rokovaniach s Ukrajinou zaznamenalo "pokrok", informovala agentúra AFP.

Leonid Sluckij, člen ruského vyjednávacieho tímu, uviedol, že po niekoľkých kolách rozhovorov s ukrajinským tímom v Bielorusku sa dosiahol "významný pokrok".

"Ak porovnáme pozície oboch delegácií na začiatku rozhovorov a teraz, vidíme významný pokrok," povedal pre stanicu RT.

"Očakávam, že tento pokrok by sa mohol v priebehu najbližších dní rozvinúť do jednotného postoja oboch delegácií v dokumentoch, ktoré sa majú podpísať," dodal.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v nedeľu na Twitteri napísal, že Rusko prestalo vydávať "ultimáta" a namiesto toho "pozorne počúva naše stanoviská".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu konštatoval, že Rusko v rozhovoroch prijalo "zásadne odlišný prístup".

Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň vyhlásil, že v dialógu došlo k "niekoľkým pozitívnym posunom" a že rokovania prebiehajú takmer denne.

AFP poznamenala, že vyjednávači z Moskvy a Kyjeva viedli niekoľko kôl rozhovorov, odkedy Putin spustil vojenskú inváziu na Ukrajinu. Turecko tento týždeň hostilo aj prvé stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny.