Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AFP: Ruský patriarcha Kirill má covid; nebude na anekčnej ceremónii

Na archívnej snímke pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill. Foto: TASR/AP

Kirill, patriarcha moskovský a celej Rusi, sa stal hlavou tamojšej pravoslávnej cirkvi v roku 2009. Je tiež dôležitým Putinovým spojencom aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Moskva 30. septembra (TASR) - Ruský patriarcha Kirill mal pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Pre karanténu sa nezúčastní na piatkovej ceremónii, na ktorej ruský prezident Vladimir Putin oficiálne anektuje okupované regióny Ukrajiny k Rusku. V piatok o tom informovala pravoslávna cirkev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Všetky plánované stretnutia a návštevy Jeho Svätosti patriarchu Kirilla sú zrušené," uviedla cirkev vo vyhlásení. Dodala, že patriarcha potrebuje pokoj na lôžku a zostane v izolácii.

Kirill, patriarcha moskovský a celej Rusi, sa stal hlavou tamojšej pravoslávnej cirkvi v roku 2009. Je tiež dôležitým Putinovým spojencom aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Keď Kremeľ vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva, Kirill počas nedeľnej služby prisľúbil vojakom, že ak obetujú svoj život vo vojne, budú im odpustené všetky hriechy.

Kirill zároveň prirovnal smrť "pri plnení si vojenských povinností" tomu, ako Boh obetoval svojho jediného syna Ježiša. Ochotu obetovať sa označil 75-ročný patriarcha za významný prejav "tých najlepších ľudských vlastností".

Spojené štáty a Kanada uvalili na Kirilla za to, že podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, sankcie.