Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

AFP: V Bachmute počuť ostreľovanie i napriek ruskému prímeriu

Na satelitnej snímke zničené bytové domy a krátery v južnej časti mesta Bakhmut na Ukrajine, v stredu 4. januára 2023. Foto: TASR/AP

Delostrelecká paľba bola však slabšia než v predošlých dňoch a ulice tohto ostreľovaním už dosť poničeného mesta boli až na vojenské vozidlá takmer prázdne.

Kyjev 6. januára (TASR) - Streľbu z ťažkých zbraní prichádzajúcu z oboch strán bojového pásma počul v piatok novinár agentúry AFP vo východoukrajinskom na frontovej línii ležiacom meste Bachmut aj po 10.00 h SEČ, keď sa malo začať jednostranné prímerie vyhlásené ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Delostrelecká paľba bola však slabšia než v predošlých dňoch a ulice tohto ostreľovaním už dosť poničeného mesta boli až na vojenské vozidlá takmer prázdne.

Unilaterálny pokoj zbraní vyhlásený Moskvou – avšak odmietaný ukrajinskou stranou – má trvať do soboty 22.00 h SEČ, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň Narodenia Pána.

Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Vo svojom štvrtkovom večernom príhovore k občanom toto vianočné prímerie skritizoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéf Kremľa sa na vyhlásenie prímeria rozhodol po tom, ako o pokoj zbraní počas Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu, požiadal patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.